Henter kommentarer

| Opdateret

Maj Bank: Høje gaspriser vil sende Europa i recession


Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

Gassituationen i Europa er alvorlig. Analysehuset Bernstein vurderer, at de tyske gaslagre lige akkurat kan klare den kommende vinter. Det lave udgangspunkt og de manglende leverancer vil derefter medføre, at lagrene ikke kan genopbygges i tilstrækkelig grad til at udelukke, at lagrene vil være tomme i starten af 2024.

Energiproblematikken vil være aktuel, så længe Putin er ved magten, og Europa ikke har omstillet sin energiforsyning.

Læs også: Selv efter choktal – Inflationen vil styrtdykke

Selvom gassen ser ud til at række til denne vinter, vil økonomien allerede i det kommende år mærke konsekvenserne af energibesparelser og de høje energipriser. I perioden mellem 2014 og 2021 var den europæiske energiregning som andel af BNP omkring 4 pct. Dette er nu steget til 18 pct.

Stigningen rammer private forbrugere såvel som virksomheder og vil i så høj grad udhule efterspørgslen, at en recession synes svær at undgå. I modsætning til USA, hvor forbrugerne både har store opsparinger og oplever markante lønstigninger, der begrænser faldet i reallønnen til 2-3 pct., er den europæiske forbruger mere udsat.

Reallønnen er i Europa indtil nu faldet med 5-6 pct., og de fortsat høje energipriser vil forværre situationen. Hvor dyb recessionen i Europa bliver, er vanskeligt at forudsige, fordi den i så høj grad afhænger af magtduellen mellem Putin og Vesten.

Læs også: Særlig investorfænomen vinder frem – det kan være konsekvensen, hvis alle gør det

På trods af det meget dunkle udsyn, findes der positive vinkler. Gaslagrene i den afgørende økonomi, Tyskland, er steget kraftigt de seneste måneder og er nu mere end 88 pct. fyldte. Samme tendens ses i langt de fleste europæiske lande, og udviklingen ser ud til at fortsætte.

De tyske lagre er oppe på 215 TWh, hvilket betyder, at tyskerne kan klare 2-3 måneders gasforbrug i efterårsperioder og tidlig vinter, selv hvis al gastilførsel stopper. Gasleverancerne fra Norge, Holland og Belgien er fortsat stabile og udgjorde omkring halvdelen af den tyske gasimport før invasionen.

Samtidig er importen af LNG steget pænt. Derfor vil lagrene ikke nedbringes med det samme.

Læs også: Indgreb på vej: Gaspriserne fortsætter ned

Derudover viser officielle tal fra Tyskland, at det totale gasforbrug er faldet med næsten 15 pct. i 2022, og særligt industrien har fundet måder at effektivisere gasforbruget på. Gasbesparelser er helt afgørende for, at gassen er tilstrækkelig, og vil så længe det ikke for alvor sænker produktionen være positivt nyt.

Samtidig kan en varmere vinter end normalt give ekstra gasbesparelser. S&P Global Commodity Insights estimerer, at en stigning på 1 grad i temperaturen over vinteren vil reducere gasforbruget med 6 pct.

Læs også: Ny forudsigelse: Krisen kan skære voldsom luns af huspriserne

Der skal kreative løsninger til, hvis Tyskland og resten af Europa ikke skal løbe tør for gas i løbet af de kommende år. Når det er sagt, så er der også

positive vinkler til fortællingen, og finans- og energimarkedet har i høj grad taget højde for de negative udsigter, som ikke længere kan komme bag på mange. Gode nyheder kan derfor vende stemningen, men indtil da ser Europas økonomiske situationen vanskelig ud.

Læs også: Pensionsgigant satser på ny strategi

Læs også: Russiske aktier i voldsom fald efter planer om folkeafstemninger