
Kort og kedeligt, men også ærligt: Jeg ved det ikke.
Ingen ved det. Men mange gætter. De fleste store banker kommer ud med den ene forudsigelse efter den anden om udviklingen på aktiemarkedet det kommende kalenderår. Konsensus, og der hvor de fleste banker melder ud, er et sted mellem 5-10 pct. i positivt afkast. Hvorfor så det? Jo, fordi ingen ved det, men aktiemarkedet har igennem de seneste 120 år (målt ved Dow Jones) givet et afkast på ca. 7,5 pct. om året (altså i midten af spændet).
Udfordringen er, at disse gæt næsten altid er forkerte. Så hvorfor overhovedet melde noget ud, når nu ingen kan forudsige det alligevel? Narrativet gør, at vi mennesker gerne vil tro på, at nogle kan forudsige fremtiden. Samtidig gør tilfældighederne, at nogle få en sjælden gang rammer rigtigt. Så derfor drives disse udmeldinger af investorernes irrationalisme.
Læs også: Aktiechef om grøn optur: Investorerne har glemt disse aktier
Hvis vi kigger på data og benytter statistik, så er sandsynligheden for, at bankerne har ret, når de gætter på et årligt afkast mellem 5-10 pct., kun på sølle 9 pct. (altså har afkastet været indenfor 5-10 pct. intervallet i ca. 1 ud af 11 år). Samme sandsynlighed ville bankerne have, hvis de gættede på et negativt afkast på minus 20 pct. eller dårligere (hvilket ligeledes er indtruffet i 1 ud af 11 år).
De banker, som er optimister og ”tør” melde positivt ud fra konsensus, gør det måske, fordi de ud fra en statistisk betragtning har de bedste odds? F.eks. udmelder storbanken J.P. Morgan et forventet afkast på aktier for 2021 til at være mellem 10-20 pct. Det giver dem en sandsynlighed på ca. 23 pct.
Så når du hører om næste års afkastforventninger, er du bedre tjent med ikke at lytte efter.
Læs også: Kommentar fra Niclas Faurby: Derfor tjener du ikke penge som daytrader
Læs også: Hold godt øje med Niclas Faurby - ny kommentator på Euroinvestor
