Henter kommentarer

Simon Richard Nielsen: Verdens største teknologiselskaber præsterer helt absurd godt


USAs fem største teknologiselskaber har alle aflagt regnskaber i den forgangne uge. Tallene er svimlende. Deres betydning for alle danskere med en smule på spil på markedet i pension eller fri opsparing er svær at overdrive.

Lad os sætte scenen. Apple, Microsoft, Amazon, Google (Alphabet) og Facebook har i årevis drevet Wall Street mod nye højder i en sådan grad, at de er verdens fem vigtigste virksomheder for alle med en smule interesse på og for aktiemarkedet.

Deres samlede markedsværdi har rundet 57.700 milliarder kroner. I det luftlag bliver det nærmest absurd at foretage de klassiske journalistiske sammenligninger for at gøre tal håndgribelige. Men lad mig forsøge: De fem selskaber er 13 gange mere værd end samtlige aktier på hele det danske aktiemarked. De er mere værd end det samlede bruttonationalprodukt i Europas tre største økonomier: Tyskland, Storbritannien og Frankrig. Absurd.

På aktiemarkedet betyder de høje markedsværdier, at teknologiganterne udgør en stadig større del af de samlede værdier på markedet. I det toneangivende amerikanske S&P 500 indeks, som oftest kaldes for verdens vigtigste aktieindeks, udgør de fem selskaber 22,8 pct. af den samlede børsnoterede værdi.

Solide værdier bag aktierne

Svimlende summer. Men den egentlige historie er efterhånden, hvordan deres driftsøkonomiske resultater kvartal efter kvartal rent faktisk retfærdiggør himmelflugten og deres forgyldte aktionærers risikovillighed. Historien er, at big tech efterhånden ligner valueaktier.

Her skal jeg skynde mig at sætte en lille parentes om Amazon, der stadig har karakter af en klassisk vækstaktie, når man ser på den gængse målestok for prissætningen af aktier, nemlig P/E-værdien, der udtrykker, hvor meget investorerne er villige til at betale for at få en andel af årets overskud. P/E-værdien (price-earnings) for Amazon ligger på 66.

For de resterende fire teknologiselskaber er P/E-værdierne ganske moderate på mellem 26 til 33. Bevares, det er ikke old school value, som før verden gik af lave (læs: før centralbankerne hamrede renterne i bund), men i forhold til kvaliteten af virksomhedernes performance, andre virksomheders prissætning og især renteniveauet er vi på et niveau, hvor tingene hænger sammen.

Historien er altså ikke så meget P’et, det vil sige kurserne. Det er E’et, der virkelig imponerer. De økonomiske resultater er uovertrufne. Da de tre største: Microsoft, Apple og Google stort set samtidig aflagde regnskaber for andet kvartal tirsdag aften, viste det sig sort på hvidt, at de tilsammen havde skabt et overskud på 357 milliarder kroner efter skat. Det er 31 milliarder kroner om ugen. Tre måneders drift kan således finansiere opkøbet af Danmarks største virksomhed, A.P. Møller - Mærsk. Haps.

Vi kan ikke længere tale om de største teknologiaktier som klassiske vækstselskaber. De er (også) value-aktier. Efter flere års kamp mellem vækst og value flyder begreberne sammen. Fremover skal der findes værdi i vækst og vækst i værdi.

Indbegrebet af valuestrategi er naturligvis stadig Warren Buffett. Det er velkendt, at hans investeringsselskab Berkshire Hathaway siden midten af 2016 har været storaktionær i Apple. Aktieposten er den mest indbringende for Buffett, og afkastet siden hans indtræden lyder på 564 pcrocent inklusive udbytter.

Realiteten er måske også, at mærkatet »teknologiaktie« er for omfavnende til at rumme de meget forskellige forretningsmodeller hos de fem giganter. Apple er jo ret beset en virksomhed, der primært sælger forbrugerelektronik af høj kvalitet og lækkert design.

Dansk fond satser på Facebook

I den anden del af spektret kunne vi tage kongen af sociale medier, Facebook, der har snablen dybt nede i det globale annoncemarked. Ligesom Google i øvrigt, og som i sidste uge leverede den største positive overraskelse. Facebook og Amazon er med et afkast på ti procent i år de to dårligst performende aktier i 2021.

Det er også den billigste, hvilket kunne være en medvirkende forklaring på, at aktien er dukket op i beholdningslisten hos det tætteste, vi kommer på rendyrket valueinvestering på dansk jord, nemlig hos kapitalforvalteren Maj Invest og deres Value-fond.

Facebook er blandt de ti største positioner hos Maj Invest Value og udgør godt fire pct. af formuen. Også Ebay er en del af Maj Invest Values beholdning.

Big tech er ad åre blevet en historisk stærk pengemaskine, der ikke længere får brændstof fra luftkasteller.

Ifølge Microsofts topchef, Satya Nadella, er rejsen endda først lige begyndt. I en kommentar til regnskabet i sidste uge sagde han, at kvartalets resultat var beviset på, at det spring i forbruget af it-løsninger, vi så under pandemien for et år siden, ikke var en engangseffekt. Vi har taget nye digitale vaner med ind i en mere normaliseret verden.

»Fem pct. af verdens bruttonationalprodukt er investeringer i teknologi, dette tal vil blive fordoblet – og fordoblingen vil ske med en accelererende hastighed,« sagde Satya Nadella ifølge Financial Times.

Simon Richard Nielsen er chefredaktør på Euroinvestor

Læs også: Carlsberg-rival slår analytikernes forventninger i første halvår

Læs også: Britisk storbank fordobler overskud og foreslår udbytte