Henter kommentarer

Ugens aktie: FLSmidth har passeret vendepunktet


Lavpunktet i aktivitet blev formentlig ramt i Q2, hvor en række forhold belastede.

Derfor endte resultatet for FLSmidth med et underskud på 17 mio. kr. Det normale niveau i disse år er ellers et nettooverskud på 150-200 mio. kr. i kvartalet. Der er opstået en pause for ordrer på store anlæg. Ordreindgangen inden for løbende service faldt også markant, og en del af kunderne standsede midlertidigt driften.

Nu er der næsten fuld aktivitet igen, så hjulene i verden begynder at snurre. De praktiske problemer for teknikerne med at nå ud til de ofte fjernt beliggende anlæg udgør en del af forklaringen, og på nogle projekter er der erklæret Force Majeure. Indtjeningen er belastet af overhead udgifter, som ikke kunne bringes ned i takt med aktiviteten. I Chennai, Indien, udføres en stor del af projekteringsopgaverne, og det ser ud til at have fungeret fornuftigt under de besværlige forhold.

På den positive side skal fremhæves et godt frit cash flow. Det svage punkt er ordreindgangen, som vil trække spor ind i Q3. Guidance er genoptaget og lyder nu på en omsætning i intervallet 15,5-17,0 mia. kr. (20,6 mia. kr. i 2019) og en EBITA-margin på 4,5-6,0 % (2019: 8,1 %). I tallet indgår 210 mio. kr. i særlige udgifter til omstruktureringer. Faktisk klarer man modgangen godt.

De to sektorer: Mineraler peger opad – Cement halter gevaldigt

Der er rygvind fra stigende priser på en række mineraler, men FLSmidth er desværre ikke med i det mest hotte sted. Det er nikkel, som bruges til batterier. Man kan måske få hul ind i markedet for el-biler på en anden måde. Generelt er det vigtigt at få del i nye segmenter med høj vækst.

Kobber har fornuftige priser. Aluminium ligger lavt, men her er FLSmidth ikke direkte eksponeret. Guldprisen er i rekord. Den største varemængde findes i jernmalm, som ligger højt i pris og drives af import i Kina. Fremgangen er svær at forklare, og derfor frygter mange et pludseligt setback. Måske er forklaringen, at minebranchen domineres af få, store firmaer med udvinding i Australien og Brasilien. Samlet er der dog fortsat kun tale om en genrejsning, og egentlig ny vækst fra det punkt skal der kæmpes for. Forløbet fremover bestemmes af konjunkturerne.

Cementanlæg var FLSmidth’s oprindelige kerneområde, men her er situationen mat. De store fabriksanlæg har lang levetid og er typisk orienteret mod hjemmemarkedet/nærmarkeder pga. høje transportudgifter set i forhold til varens pris. Men her kontrollerer store koncerner også en voksende del af kapaciteten, og de kan optimere anlæggenes drift og udjævne lagre. Samtidig giver det dem Buying Power over for leverandører som FLSmidth.

Modvinden skyldes afmatning i vigtige vækstlande i Asien og Mellemøsten samt lave priser på energi. Cementbehovet til nybyggeri dæmpes nu også af et mere usikkert ejendomsmarked og mulighed for stigende rente. Sidstnævnte truer hele økonomien med en nedtur, men foreløbig fortsætter festen med gratis penge.

Ansvarlighed og grøn omstilling giver nye muligheder

Genopretning er i fokus på kort sigt. Ledelsen er forsigtig i sin guidance, og der skal ske besparelser for at komme foran vognen i stedet for at være bagefter. Afbrækket i første halvår burde i sig selv føre til ekstra aktivitet i de kommende måneder, da der ikke har været adgang til nogle anlæg, og store opgaver er blevet forsinket. Alle holder på pengene.

På langt sigt satser man på at kunne tilbyde kunderne løsninger med en grønnere profil. Udstyret skal have mindre energiforbrug og forurening ved driften. MissionZero er slogan i planen om at prøve at opnå neutral påvirkning af miljøet i 2030. Interessen hos kunderne er vakt, men det består først og fremmest i håndfaste fordele ved lavere energiforbrug i cementproduktion og reduceret vandforbrug/forureningsproblemer ved minedrift. Så kommer imageplejen som resultat. Et marked med sorte udsigter er derimod udstyr til kulhåndtering. Andre og nye ting skal opfindes.

Opsamling af CO2 til lagring i undergrunden er et nærliggende område, da der frigives enorme mængder ved cementproduktion. Men CO2 er en rendyrket politisk affære, hvor forkæmpernes mål ikke er at redde kloden fra en påstået trussel på en effektiv måde men et ønske om stop for al anvendelse af fossile brændstoffer. Hvis metoden en dag får lovgivernes accept, er FLSmidth placeret ideelt.

Der er brug for nye materialer i store mængder til at dække det kommende behov for batterier og andre former for lagring af energi. Det kan åbne nye muligheder for FLSmidth. En anden vej frem er opkøb af konkurrenter. Her antydes det i omtalen af Q2, at ledelsen er interesseret i at udvide det dårligste(!) segment, Cement. Et gæt på en relevant opkøbskandidat er Polysius, som indgår i den økonomisk trængte ThyssenKrupp koncern. I givet fald ligner det dog mest et forsøg på at afværge kinesisk ekspansion.

Aktien      

Der er forbløffende lav interesse for FLSmidth hos investorerne. Årsagen må være frygt for en mere omfattende nedtur i økonomien end det foreløbige Corona-afbræk.

Typisk rammer opbremsninger hårdt hos leverandører af investeringsudstyr, men det er næppe en korrekt vurdering her. FLSmidth var nemlig i færd med en langstrakt og gang på gang forsinket optur efter fem dårlige år (2013-17). De kom efter en veritabel Bonanza-periode (2007-12) med 20-25 mia. kr. i årlig omsætning og et overskudsniveau efter skat på 1,5 mia. kr. I 2018-19 kom man nogenlunde på fode igen i rentabilitet, men i år spoleres processen med genopretning så af Corona-afbrækkets konsekvenser.

Husk at du kan se FLSmidth-kursen lige her.

Børsværdien (199) er på 10,0 mia. kr., og det gør selskabet med 11.506 medarbejdere til et af de mindste på C25-listen. Nettogælden er på 2,3 mia. kr. Samlet Economic Value bliver derfor 12,3 mia. kr. Indtjeningen ser ud til at blive halveret i år, og forrentningen af egenkapitalen kommer ned på 4 % (2019: 9,1 %). P/E beregnet ud fra den mere normale 2019-indtjening er 12,8 (199/15,5), men for 2020 bliver tallet vel dobbelt så højt. Indre værdi af aktien er på 169.

FLSmidth er et udførende ingeniørfirma - velegnet til tilsvarende intelligente investorer.

Styrker

Teknologisk står man som verdens førende inden for udstyr til cementproduktion. Via opkøb er der opbygget en stærk stilling inden for udstyr til mineraloparbejdning. Generelt er der tale om tunge, slidstærke maskiner med mange års levetid og høj kvalitet for at undgå nedbrud med tab af produktion.

I Cement har man i mange år fokuseret på lavt energiforbrug, hvilket har fået ekstra værdi pga. ønsket om CO2 reduktion (og overskydende kvoter kan sælges). Virksomheden er global.

Svagheder

Aktiviteten er samlet om få basisvarer, der påvirkes af udsving i behov og prisnoteringer (dollar). Emerging Markets udgør en høj andel, herunder politisk ustabile lande. Til gengæld er kunderne store multinationale koncerner, men der sker alle vegne en udvikling med stigende koncentration. Indkøb fra underleverandører er afgørende, og det indebærer, at FLSmidth over for kunden bærer projektansvaret.

Muligheder

Udskiftning til mere energivenligt og mindre forurenende udstyr kan udløse et ordreboom. Nedslidning i årevis har akkumuleret et stort behov for maskinfornyelse hos mineselskaberne.

Udtømning af let tilgængelige forekomster i miner stiller krav til forbedret udstyr. Genanvendelse af materialer kan blive et nyt marked. Batterier til el-biler mv. kan give stort behov for andre metaller.

Trusler

En bred økonomisk nedgang vil hurtigt ramme selskabet. Det samme gælder for et eventuelt dyk i priserne på vigtige industrimineraler og guld (finansielt styret prisdannelse). Opførsel af nye cementanlæg afhænger af lokal vækst. Konkurrence fra Kina og vanskelig adgang til salg i landet udgør en stor udfordring.

Lau Svenssen ejer aktier i FLSmidth

Læs også: André Thormann: En digitaliseret voldgrav - 3 ting du skal holde øje med

Læs også: Teknisk set: 3 aktier fra kandidatbænken