Henter kommentarer

Ugens aktie: Novo Nordisk - 'Denne evne er et trumfkort'


Selskabet er Danmarks vigtigste virksomhed, og sammen med søsteren Novozymes giver det Novo-Gruppen en førsteplads i nationalregnskabet omkring indkomst. Det må også gælde i relation til betalingsbalancen. Men tallet er desværre ikke retvisende – for knapt 60 procent af Novo Nordisk ejes af udenlandske investorer.

Beskæftigelsesmæssigt er dansk landbrug med tilhørende forarbejdning fortsat størst, men det ændres gradvis, da Novo vokser og landbruget stagnerer. Samtidig giver den høje indtjening hovedaktionæren, Novo Nordisk Fonden via Novo A/S, en voksende formue. Den investeres aktivt i aktieposter i børsselskaber (fx Chr. Hansen, ConvaTec, FLSmidth) og nye firmaer inden for biotech mv. I lighed med LEGO foregår der på det bredere gruppeniveau en støt og rolig udvidelse af interessesfæren.

I videoen ovenfor ses udviklingen i markedsværdien pro anno for 17 af verdens største medicinalselskaber. Grafikken er lavet via Flourish Studios.

Maskinkraften kommer fra medicinalvirksomheden Novo Nordisk, der sender næsten hele indtjeningen videre til ejerne. For sit eget vedkommende har Novo Nordisk holdt sig fra ekspansive opkøb, men et skift til en mere offensiv linje ser ud til at være på vej. Her kan den nye formand for bestyrelsen, Helge Lund, spille en rolle som fornyer.

Høj indtjening – væksten foregår i medicin til type 2 diabetes

Overskudsgraden på 47 procent er formidabel, idet 30 procent betragtes som højt blandt Big Pharma virksomheder. Væksten kommer fra GLP-1 til behandling af type 2 diabetes. Her er det lykkedes at opbygge en ledende position med en markedsandel på 49 procent, selv om man indledningsvis var bagefter i dette nye segment. Sidste efterår kom man forrest ved lanceringen af den første GLP-1 tablet (Rybelsus). Den benyttes dagligt i stedet for 1 gang ugentlig ved injektion af Ozempic. Det er samme aktive lægemiddelstof (semaglutide), der er NN’s anden generation GLP-1. Første generation var Victoza, som udviklede sig til selskabets største produkt. Her kommer det første patentudløb i 2023, og det kan åbne for generisk konkurrence fra såkaldte biosimilars. Her spøger Sandoz i kulissen. Med Teva har Novo Nordisk på forhånd indgået en ikke-offentliggjort aftale om dette firmas ønskede start på salg af en generisk udgave af Victoza.

Det gamle kerneområde med insulin kører videre men oplever modvind. Konstellationen med tre store udbydere (Novo Nordisk, Eli Lilly, Sanofi) er i opbrud. Novo Nordisk er størst (47 procent opgjort som volumen) og opretholder den gamle linje, mens de to andre bevæger sig. Eli Lilly har brudt branchens norm ved at lancere en biosimilar (Basaglar) til Sanofi’s afgørende insulinanalog, Lantus. Eli Lilly har desuden allieret sig med Boehringer Ingelheim for at få større slagkraft og styrke inden for type 2 diabetes. Omvendt har Sanofi besluttet sig for at frasælge sin Diabetes-forretning, selv om man havde lanceret en ny insulinanalog.

Årsagen skal formentlig findes et andet sted, nemlig at Sanofi var kommet for langt bagefter inden for produkter til type 2 diabetes, som nu er vækstmarkedet. Sanofi skal derfor finde en køber til sin Diabetes-forretning, og det kan ændre branchens struktur for både type 1 og type 2 diabetesmedicin. Med en ny ejer er der udsigt til fornyet dynamik fra den vinkel. I det samlede diabetesmarked er Novo Nordisk ledende med en markedsandel på 29 procent opgjort i værdi. Spydspidsen er Rybelsus, som skal erobre markedsandel fra GLP-1 injektionspræparaterne, føre til tidligere start på brug af denne behandlingsform og presse de andre former for tabletter.

Næste trin i ekspansionen gælder anvendelse af GLP-1 produkterne mod fedme, og det ligger i forlængelse af type 2 diabetes. Det aktive lægemiddel i Saxenda produktet er således Victoza. Næste generation GLP-1 (semaglutide) udviser stor vægtreduktion, og den vil hurtigt kunne overhale Saxenda men er fortsat under test. Fedme er reelt et nyt virkefelt. Saxenda har pt. en markedsandel på 60 procent, men dette forspring kan ikke opretholdes, da flere vil være med.

Opkøb til øget R&D-indsats vil begrænse udlodningen

Perspektivet for de kommende års udvikling er en mere krævende indsats for at udnytte potentialet i de stærke GLP-1 produkter (type 2 diabetes og fedme) og udvidelse med nye virkefelter inden for fedtlever og kardiovaskulære sygdomme. Her har man omsider fået gennemført et opkøb, nemlig Corvidia Therapeutics. Prisen på 725 mio. dollar kan stige til 2,1 mia. dollar afhængig af succes, altså hele 3 gange. Det indikerer meget store udviklingsmuligheder, og den vej bliver Novo Nordisk nødt til at gå. Flere opkøb må forventes for at sætte turbo på udviklingen ved tilførsel af eksterne R&D-projekter. Konsekvensen kan så blive reduktion af den høje udlodning, som næsten æder hele indtjeningen op.

Aktien

Ved kurs 430 rammer Novo Nordisk en børsværdi på nøjagtig 1.000 mia. kr. Første halvår viste en fremgang på 12 procent i nettooverskud, men andet halvår tegner til en udfladning. Det frie cash flow var imponerende med 30 mia. kr., men guidance for hele året lyder på kun 33-38 mia. kr., altså lavt inflow af penge året ud. Den svage dollar med tilknyttede valutaer er en del af forklaringen. Salgsmæssigt har ledelsen drejet fokus væk fra USA og over mod alle andre markeder, hvor man er bagefter i salgsudrulning af de nye produkter. Selv om coronakrisen ikke rammer Novo Nordisk direkte, så er der en bemærkelsesværdig følgevirkning. Antallet af personer med opstart af behandling er faldet med 20 procent - til trods for, at der er tale om livsvigtig medicin. Coronakrisen medfører med andre ord væsentlige skadevirkninger for nye diabetikere. Testforløb i R&D er også ramt af besvær og forsinkelser.

Indtjeningsmæssigt holder Novo Nordisk en vækstpause på et rekordhøjt niveau før næste ryk opad om et par år. Den største risiko er skærpelse af konkurrencen, hvis en tung aktør køber Sanofi Diabetes. Valget i USA vil måske bane vej for en mere tidssvarende struktur for salg af livsvigtig medicin.

P/E(20E) kan estimeres til 24,6 (430/17,5). Fremgangen opgjort i resultat pr. aktie tegner til at blive på +7 procent. Pænt i et hårdt år. Næste år vil der være fuld modvind fra svækkelsen af dollar kursen.

Styrker

Selskabet er verdens førende producent af medicin til diabetes. Sygdommen kræver livslang behandling og giver dermed et konstant eller voksende behov. Der benyttes metoder med gensplejsning, hvilket stiller høje krav til produktudvikling, fremstilling og oprensning af disse peptider. Til gengæld er der stordriftsfordele, og det samme gælder for hele strukturen i Novo Nordisk med koncentration om få aktive lægemiddelstoffer. Evnen til at udvælge og gennemføre store R&D-projekter over 5-10 år er et trumfkort.

Svagheder

Afhængigheden af diabetes er dyb. Det er aldrig lykkedes at opbygge biopharmaceuticals til et solidt ben nr. 2. Type 2 diabetes (GLP-1) har derimod udvidet aktivitetsgrundlaget markant. Den ledende markedsposition i et oligopolistisk marked indebærer mulighed for indgreb fra myndigheder i de enkelte lande (i praksis er det dog en trussel).

Muligheder

Forbedret behandling af diabetikere rummer fortsat et enormt potentiale. Højere indkomst rundt omkring i verden vil også føre til et løft i indsatsen omkring diabetes. Type 2 diabetes har udvidet markedet gevaldigt, og omfanget heraf påvirkes af livsstil og adfærd. Medicin mod fedme åbner et nyt stort marked. Den seneste udvidelse mod kardiovaskulære sygdomme passer ind i denne linje.

Trusler

Der er risiko for regulering af priser og tilskud. Et ejerskifte i Sanofi Diabetes kan føre til øget konkurrence og dynamik fra den vinkel. Eli Lilly’s samarbejde med Boehringer Ingelheim inden for ny diabetesmedicin har øget dette firmas kapacitet og vist viljen til fremadrettede satsninger. GLP-1 markedet vil blive større end insulin, og dermed vil generiske firmaer gerne satse her, hvilket ikke har ramt insulin. Et gennembrud for anvendelse af stamceller kan føre til helt nye former for behandling af diabetikere, der muligvis vil kunne forhindre sygdommens udvikling eller genskabe evnen til egen insulindannelse.

Lau Svenssen ejer aktier i Novo Nordisk.

Læs også: Medium Invest: Norsk aktie er vores største position

Læs også: Warren Buffetts nye aktie bragede i vejret