Henter kommentarer

Aktiechef: Det er usikkert, hvad Ørsted-aktien er værd


Ørsted-aktionærer står med et regnskab, der er værre end ventet.

Det understreger aktiechef Michael Friis Jørgensen fra HC Andersen Capital. Det sker, efter nye tal viser, at den danske energimastodont er alvorlig udfordret af stigende renter og pres på forsyningskæderne.  

Ørsted har derfor droppet en række store havvindmølleprojekter og nedskrevet værdier for 28,4 mia. kr. Selskabet har samtidig udskudt at sætte ord på de mulige konsekvenser for den langsigtede strategiske ambition og de finansielle mål.

»Værdien af Ørsted er afgjort af den fremtidige værdiskabelse, og den er usikker lige nu,« udtaler Michael Friis Jørgensen.

Læs også: Nordnet: Selve fundamentet for Ørsted er meget usikkert

Det vigtigste for Ørsted-aktionærerne er ifølge aktiechefen at forstå, at Ørsted er usikre på, hvad man som selskab kan tjene i fremtiden. 

Det spiller en rolle for Ørsted-investorer, fordi den fremtidige indtjening er den væsentligste faktor for et selskabs værdiansættelse og dermed aktiekurs.

Læs også: Ørsted-topchef: Vi er utrolig skuffede

»Det er simpelthen så svært at finde ud af, hvad ørsted-aktien skal være værd fremadrettet, og det er i orden, at man  som investor ikke ved det, for Ørsted ved det heller ikke selv,« udtaler Michael Friis Jørgensen

»Man skal forstå, at der er kæmpemæssig usikkerhed om de fremtidige resultater. Det afspejler sig i, at Ørsted ikke selv er klar til at melde noget ud om dets langsigtede forventninger,« udtaler aktiechefen.

Det kan også på ses på, at Ørsted nedskriver for 28,4 mia. kr., bemærker han. En nedskrivning er en manøvre, hvor Ørsted i dets regnskab sænker værdien af noget, som selskabet ejer, for at afspejle virkeligheden.

»Det er værre end frygtet på nedskrivningerne, og det er også værre, end mange analytikere havde vurderet,« udtaler han.

Læs også: Danske Bank om aktietruslen: Det skal du gøre nu

Det springer i øjnene, at Ørsted i regnskabet lægger vægt på, at man vil sikre sin kapitalstruktur - det vil sige adgang til penge. Pengene til Ørsteds aktiviteter kan eksempelvis komme fra lån, obligationer, aktieemissioner og selskabets egenkapital.

Der stor dog intet om, hvorvidt der er tale om en såkaldt kapitalrejsning, dvs. pengejagt blandt investorerne, eller om det kan klares via tiltag og besparelser, understreger Michael Friis Jørgensen. 

Læs også: Kæmpe milliardunderskud til Ørsted – største underskud siden børsnotering

»Jeg ved ikke, om det er, fordi man er 50 pct. statsejet, eller om det er, fordi man kan sikre sin kapitalstruktur på andre måder.«

»Vi ved ikke, om penge-udfordringerne kan klares med Ørsteds tiltag, men risikoen er, at du som aktionær bliver udvandet. Jeg kan ikke fortænke investorer i at spekulere i, at der kommer en kapitalrejsning,«

Ørsteds situation leder i hans optik tankerne hen på tyske Siemens AG, der er i dialog med den tyske stat om lånegarantier, der skal sikre, at Siemens AGs datterselskab, Siemens Energy, kan sikre sig nye store projekter i fremtiden.