Henter kommentarer

Danske Bank om inflationen: 'Der er en klar risiko'

Der er en klar risiko for, at vi står over for en ny stigning i inflationen.

Det påpeger Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, i en kommentar mandag morgen. Det sker forud for, at vi senere på ugen får nyt fra centralbanken om, hvad de forventer, at de vil gøre med renten fremadrettet.

I hans optik er Den Europæiske Centralbank nødt til at være sikre på, at man har fået de massive prisstigninger, som vi har oplevet, under kontrol.

Udgangspunktet er ifølge ham, at inflationen i euroområdet ser meget bedre ud end for et få måneder siden. Spørgsmålet er imidlertid, om lønstigningerne kan bane vejen for en ny omgang inflation.

»Det behøver ikke udløse en ny omgang inflation, men risikoen er klart til stede for, at det sker,« påpeger Danske Bank-økonomen.

Han holder øje med risikoen for, at inflationen får lov til at 'svirpe op' igen.

»Det er et problem for troværdigheden, at inflationen fik lov til at komme så højt op sidste år, og lønstigningerne i Europa er altså stadig omkring de fem procent årligt i gennemnit.«

Inflationen i eurolandende lød på 2,4 pct. i november, eksklusive energi og fødevarer var den 3,6 pct. 

Opgjort efter samme metode var inflationen blot 0,3 pct. i Danmark. Forskellen skyldes især et markant fald i  energipriserne herhjemme.  De steg dog omvendt så også mere sidste år.