Henter kommentarer

Danske Bank-strateg: Sådan vil jeg investere 100.000 kr. lige nu


Hvilke aktier er værd at satse i en tid med økonomisk usikkerhed?

Det spørgsmål har Euroinvestor stillet Lars Skovgaard Andersen, senior investeringsstrateg hos Danske Bank. Han har her et bud på, hvordan han ville investere 100.000 kr. i aktiemarkedet lige nu. 

Det sker med afsæt i, at Danske Bank forventer en såkaldt "blød landing" for verdensøkonomien, dvs. et scenarie, hvor centralbankerne får nedkæmpet inflationen uden at sende økonomien ud i en stor økonomisk nedtur i form af en recession. 

Vi befinder os i en økonomisk fase med lavere vækst og potentiel rentestabilisering, der kan presse selskaber og private personer med høje gældsandele. Danske Bank-strategen forudser en periode med lavere vækst, men ikke en global recession. Selvom renterne har toppet, er meget allerede indregnet i aktiekurserne, vurderer han.

Det gælder om at satse på de dele af aktiemarkeder, hvor man finder selskaber, der kan generere sin egen vækst og samtidig har lav gældsandel. Han favoriserer IT- og kommunikationstjenester, som han overvægter i sin portefølje. Selskaberne i disse sektorer tilbyder egen vækstpotentiale og står stærkt, selv i en periode med økonomisk afmatning, vurderer han.

Læs også: Saxo Bank advarer investorer: Du vil blive overrasket

Du skal omvendt have færre defensive selskaber i porteføljen end normalt, vurderer Andersen. Det er eksempelvis selskaber, der har specialiseret sig inden for forbrugervarer og sundhed. Dette valg er strategisk, da han ser disse sektorer som mindre attraktive i det nuværende økonomiske klima. Især sundhedssektoren står over for potentiel risiko i lyset af det kommende amerikanske valg og fokus på medicinske udgifter.

Danske Bank-strategen vil placere 100.000 kr. således:

35.000 kr i vækstaktier. Her fokuserer Andersen på kvalitetsaktier inden for IT og kommunikationstjenester. Danske Bank tror særligt på aktier inden for den del af markedet, og anbefaler, at man har flere af dem i porteføljen end normalt. Det er en del af markedet, hvor man finder selskaber som teknologimastodonten Meta Platforms, telekæmpen Deutsche Telecom og streaminggiganten Netflix.

45.000 kr. i cykliske aktier, dvs. aktier, der typisk klarer sig godt, når økonomien buldrer derudaf. Denne del af porteføljen spredes over industri, banker, råvarer, forsyning og forbrug. Det er en del af markedet, hvor man finder selskaber som bilproducenten Tesla, modegiganterne H&M og Inditex samt Starbucks. Inden for industrisektoren finder man eksempelvis også danske Vestas og svenske ABB.

Læs også: Tesla får kamp til stregen: Kinesiske gigant går nu ind i kampen om elbilkunderne

20.000 kr. i defensive aktier, dvs. aktier, der normalt klare sig godt, når investorerne frygter for udviklingen i økonomien. Selvom Andersen anbefaler at have færre defensive aktier i porteføljen end normal, så bør man som investor stadig have en vis eksponering mod den type selskaber. Det er eksempelvis selskaber, der opererer inden for sundhed og stabilt forbrug.

Danske Bank-strategen er blevet mere positivt stemt over for forsyningsaktier, men stadig afventende. Forsyningsaktier dækker over selskaber, der leverer vand, elektricitet og gas. Aktierne i den del af markedet er ofte kendt for at være stabile med regelmæssige udbytter - selv under økonomiske nedgangstider.

Forsyningsaktier nyder godt af lavere renter på grund af sin høje gældsandel, og selskaberne har alt andet lige en attraktiv udbyttestil, forklarer han.

Læs også: Pandoras år hvor alt gik i den rigtige retning - aktien i topplacering i C25

Læs også: Danske Bank tror ikke på sundhedssektoren: Her er årsagen