Henter kommentarer

Gennemgang af C25: ISS svæver i ingenmandsland


I denne artikelserie gennemgår Lau Svenssen samtlige 24 selskaber på den danske hovedliste. ISS indgår i listen »Farven gul andet segment – Selskaber med uklare forhold«

Epoken som vækstkomet-koncern er for længst historie, og et tilsvarende forløb kan man nu til dags finde et helt andet sted: DSV. Ligheden er slående for folk, der kan huske ISS’ storhedstid.

Koncernen har haft svært ved at præstere store resultater og høj organisk vækst i de seneste mange år. Det hele kørte af sporet, da kapitalfonde i 2006 overtog selskabet. Derved fik man en stor gældsbyrde og to storinvestorer, som hurtigt blev klar over deres fejlagtige satsning og derfor desperat søgte efter en exit-mulighed.

Læs også: Lau Svenssen gennemgår C25 listen: Farven gul andet segment – Selskaber med uklare forhold

Børsmarkedet blev den sidste redningsplanke. Som lokkemad til de brug af de altid hjælpsomme banker i deres samling af salgsargumenter, stillede ISS-ledelsen en høj udbyttebetaling i udsigt. Det holdt da også i de første år, men det var en spændetrøje for et selskab med en resterende høj gældsætning og lav indtjeningsmargin, som krævede dygtig styring. Satsningen på færre men store kernekunder var OK som koncept, men det formåede man heller ikke at effektuere i praksis. Store kontrakter gik hurtigt i den gale retning. Sammen med denne key account fokusering, blev det besluttet at afvikle forretningen i en række sekundære lande, som ikke var lukrative. Den oprydning er man næsten ved at være færdig med, men det har ikke indbragt så store salgsgevinster, som man kunne formode ud fra ISS egen bogføring af goodwill og andre immaterielle rettigheder. Ikke et godt tegn.

Det har været galt fat i lang tid, hvor indsatsen i selve driften har været nedprioriteret i forhold til fokus på salg og store organisationsdiagrammer, der kunne overbevise store kunder om deres nye partners evner. ISS har alle dage været centreret om rengøringsservice. Øget pres i konkurrencen har krævet udspil med mere avancerede løsninger, teknik og rammeaftaler med store kunder, hvor små udbydere ikke kunne være med trods tilbud om lavere pris. Pakkeløsninger til store kunder, Facility Services, har imidlertid været anset som en metode til at komme uden om sine egne svagheder i kerneforretningen, og der tilførtes vækst i omsætningen. Det krævede ”kun”, at man kunne levere det hele ved egen indsats eller via køb fra underleverandører. Så vidt det kan forstås set udefra, har der været mange problemer med at få det til at fungere ude på gulvet. Et er et søkort at forstå, et andet skib at føre.

En større udskiftning i ledelsen er blevet gennemført, og bestyrelsen er også ændret. Nu skal hele koncernen trimmes og tilføres ny kampånd. Styrkelse af kampkraften med nye penge fra aktionærerne kan man derimod ikke satse på. Fokus er at holde optimismen oppe hos långiverne, mens aktionærerne må komme i anden række: det er den bundne opgaven for ledelsen.

Genrejsningen af ISS er en virkelig stor opgave. Det vil tage 2-3 år før man er kommet ”ud af skoven” og får gælden nedbragt til et mere normalt og langtidsholdbart niveau. Det forhindrer opkøb af væsentlig størrelse. Der er kun udsigt til en ting: hårdt arbejde. Udbytte skal ikke påregne før 2025.

Aktiemæssigt er investorerne meget hurtigere til at se lyset og blive begejstret end virkeligheden giver et selskab mulighed for at opnå. Det er en professionel skævhed hos analytikere/investorer. ISS bliver interessant igen, når opgaven er nået et godt stykke frem og faktiske positive resultater kan fremvises. Så længe ledelsen har begrænset handlefrihed pga. høj gæld og virksomheden kun langsomt kan påregnes at komme fri af hængedyndet, så er aktien kun relevant, hvis prisen er meget lav. Det er ikke tilfældet med ISS. Enten skal aktiekursen falde til et meget lavt niveau, eller man kan glemme den nogle år frem. Selskabet udsender ikke Q3 regnskab men en update d. 4 november.

Aktien svæver i ingenmandsland.

Lau Svenssen ejer ikke aktier i ISS.

Læs også: Lau Svenssen gennemgår C25 listen: Farven gul første segment - lovende potentiale

Læs også: Lau Svenssen gennemgår C25-listen: Farven rød – overvurderede aktier