Henter kommentarer

Her er de 5 største trusler for den danske økonomi


Krige, klimaforandringer og kriser presser lige nu hele verdensøkonomien.

Men herhjemme i Danmark er det fem andre trusler, der vurderes til at være de største mod den danske økonomi lige nu.

B.T. og Euroinvestor samarbejder -derfor findes artiklen på B.T.

Sådan lyder det i den nyeste udgave af Global Risk Report, der er udarbejdet af World Economic Forum og baseret på data input fra Marsh McLennan og Zurich Insurance Group samt input fra mere end 1400 eksperter, politikere og erhvervsledere.

Her har en række danske erhvervsledere svaret på, hvad de ser som de fem største trusler for dansk økonomi de næste to år:

1. Økonomisk afmatning

2. Mangel på arbejdskraft

3. Cyberkriminalitet og cyberusikkerhed

4. Inflation

5. Angreb på kritisk infrastruktur

To af truslerne, økonomisk afmatning og inflation, peger ind i en økonomisk risiko, som er meget drevet af de makroøkonomiske temperaturer lige nu, lyder det fra Johan Koop, der er Senior Vice President for Marsh McLennan Nordics.

»Vi har selv en ret stærk økonomi i Danmark, men vi er som et lille land med en åben økonomi afhængig af, hvordan de store lande omkring os udvikler sig – for eksempel Tyskland og USA som er store eksportmarkeder for os. Så det er klart, at den makroøkonomiske usikkerhed, der ligger i de lande er vigtige for os,« siger han til Euroinvestor. 

En anden udfordring som lederne peger på er mangel på arbejdskraft, der kan sætte begrænsninger, forklarer han:

»Det kan være svært at realisere nogle af de store udfordringer, vi står overfor inden for klimasatsningen og få investeret og draget fordelen af de muligheder, der ligger i kunstig intelligens og andet teknologi i de kommende år. Der har vi bare brug for pivskarpt arbejdskraft.«

Tredje punkt på listen er cyberkriminalitet, som kan blive et problem i alle niveauer af samfundet, lyder det fra Johan Koop. 

Det kan være, som du måske har prøvet før, en irriterende mail i din mailindbakke, der prøver at få dig til at trykke på et link, og den vej igennem give adgang til hackere – men med kunstig intelligens er der også blevet åbnet op for helt nye muligheder for at snyde folk med falske oplysninger, billeder og videoer.

»I den generelle rapport er et nyt emne i år, også hele bekymringen omkring, hvad kriminalitet kan blive til, når samfundet er så polariseret, og man har disse teknologiske værktøjer til rådighed. Hvad kan de så drive det til, og hvor vigtigt kan det blive?« siger Johan Koop. 

Her vil man også kunne opleve, at nogle af angrebene er statsfinansieret, pointerer han.

Hvilket taler ind i debatten om hybridkrig. En hybridkrig, som vi også har fået øjnene op for, at vi kan blive ofre for i den fysiske verden.

Med angrebene på Nord Stream i Østersøen blev det pludselig meget håndgribeligt, hvordan vi kan blive ramt på kritisk infrastruktur, som er den femte trussel de danske chefer ser på kort sigt. 

»Vi oplever de værktøjer, som lande og andre kriminelle organisationer har. Det er en brat opvågning til en virkelighed, som man måske troede hørte andre regioner til, men hvor vi lige pludselig er blevet en brik i et spil,« siger Johan Koop.

På global sigt er de tre største trusler for økonomien over de næste to år misinformation og desinformation, ekstreme vejrbegivenheder og samfundsmæssig polarisering, ifølge rapporten.