Henter kommentarer

Investorer kaster milliarder efter denne fond


 

Investorer kaster milliarder efter grønne investeringer for tiden.

Den amerikanske kapitalforvalter Blackrock, der er verdens absolut største udbyder af ETF'er, oplever en enorm interesse for sin grønne fond, iShares Global Clean Energy.

Alene i 2021 er der strømmet 4,7 mia. kr. ind i ETF'en, der investerer i blandt andet danske Vestas og Ørsted. Dermed er den én af de mest populære ETF'er for tiden og forvalter i alt 43 mia. kr. Det oplyser Blackrock til Euroinvestor.

Fonden investerer i de 30 største selskaber indenfor vedvarende energi med en eksponering på omkring 4 pct. i både Vestas og Ørsted. Med den heftige tilstrømning af penge svarer det til, at der er blevet allokeret omkring 376 mio. kr. samlet til Vestas og Ørsted i 2021.

Niclas Faurby fra investeringsvirksomheden Faurby Capital har tidligere skrevet på LinkedIn, at ETF'er som iShares Global Clean Energy har haft stor indvirkning på prisudviklingen i Vestas og Ørsted i 2020. Men det er ikke helt gældende på samme måde længere, pointerer han overfor Euroinvestor.

»Det flow, du har fået oplyst fra Blackrock i 2021, kan ikke direkte påvirke prissætningen på de to omtalte aktier. Der har heller ikke i 2021 været samme korrelation mellem iShares Global Clean Energi, Vestas og Ørsted, som der var igennem 2020,« oplyser han.

Marginale køber sætter prisen

Vestas-aktien har haft en gennemsnitlig omsætning i aktierne på knap 1,2 mia. kr. hver eneste dag i januar, viser data fra Bloomberg. For Ørsted har handlen i januar dagligt ligget på 880 mio. kr. i snit.

Set i det lys kan fondens køb på 188 mio. kr. i hver aktie fordelt ud på næsten hele måneden virke som ingenting. Men selv små køb kan imidlertid gøre en forskel på aktiemarkedet, understreger Niclas Faurby.

»Husk på, at det i sidste ende er den marginale køber henholdsvis sælger, som sætter prisen. Mit budskab var primært, at ETF’erne køber blindt op i aktierne uanset den underliggende pris. ETF’erne følger en simpel algoritme, som, når de får penge ind, underliggende skal købe de respektive aktier med deres vægt. Hertil er der jo også robotter og andre hedgefonde, som forsøger at komme ind og ’frontrunne’ dem, så det er et komplekst puslespil,« uddyber Niclas Faurby.

Dermed er det svært at bevise, om ETF'er reelt har indvirkning på kursudviklingen i enkeltaktierne eller ej.

»Men summa summarum: Kursgraferne fulgtes næsten simultant igennem 2020, og dette til trods for at Vestas og Ørsted kun fylder omkring 8 pct. i Global Clean Energy,« pointerer Niclas Faurby.

ETF'er fylder mere og mere

Der er dog ingen tvivl om, at ETF'er spiller en stigende rolle på finansmarkedet i takt med, at de udgør en større del af den samlede marked.

Læs også: Akademikerne og aktierne: ETF’er brager frem

ETF'er udgjorde 7 pct. af den samlede værdi på finansmarkederne per 30. juni 2020. Størstedelen af ETF'er påvirker ikke kursudviklingen i de underliggende aktiver ifølge Blackrock.

»I sidste ende er der ingen, som ved præcis, hvad der driver tingene, da det jo er ekstremt mange forskellige parametre og virkelig komplekst. Men jeg føler mig overbevist om, at det passive flow generelt driver flere ting, end vi er klar over,« lyder det fra Niclas Faurby.

Markedet for ETF'er er særdeles koncentreret i Europa med få store udbydere, hvor Blackrock med iShares sidder på næsten 45 pct. af markedet per marts 2019 ifølge tal fra Morningstar. På andenpladsen kommer Xtrackers fra Deutsche Bank, der har en markedsandel på 11 pct. i Europa efterfulgt af franske Lyxor, schweiziske UBS, franske Amundi og amerikanske Vanguard.

Vestas-aktien er steget 101 pct. det seneste år – aktien er dog faldet 7 pct. i 2021. Ørsted er oppe 58 pct. det seneste år, men er faldet knap 6 pct. i 2021. Fonden iShares Global Clean Energy er steget 10 pct. siden årsskiftet og 124 pct. det seneste år.

Læs også: Privatinvestor om to danske aktiefavoritter: 'Det skaber groteske situationer'

Læs også: Aktiechef: Disse aktier har stadig kæmpe potentiale trods stigning på 120 pct i 2020