Henter kommentarer

| Opdateret

Lau Svenssen om dansk folkeaktie: Jeg begriber ikke, at danskerne er så optaget af den


»Jeg er skidebange for Vestas-aktien.«

Sådan lyder det fra aktieveteranen Lau Svenssen, der er kendt fra aktiepodcasten Millionærklubben, om den danske vindmølleproducent. Der er ifølge ham flere grunde til, at han ikke vil investere i Vestas-aktien. Dem kan du se her:

»Vestas tjener ingen penge, deres økonomi er presset og de tjener kun på deres serviceaftale,« udtaler den danske value-investor.

Han henviser til, at Vestas har specialiseret sig i at udvik og bygge vindmøller, men at en del af Vestas' forretning handler om at vedligeholde vindmøller, når de så er opført.

Vestas-aktien er ellers kun gået én vej i løbet af de seneste 12 måneder. Zoomer man ud og ser på kursudviklingen de seneste 5 år, så ser udviklingen anderledes ud.

Han har ad flere omgange understreget, at han har en kontrær investeringstilgang. Derfor er han også betænkelig ved at satse på Vestas-aktien. Der er dog andre, der ser et potentiale i Vestas-aktien, men det vender vi tilbage til.

Du kan se fem aktier, som Lau Svenssen i stedet har satset på i Lau Svenssen: 5 danske aktier, jeg ville købe lige nu, hvis jeg skulle investere 100.000 kr.

C25-selskabet er ifølge Lau Svenssen udfordret i en grad, så Vestas kan ende med at skulle udstede nye aktier. Det vil alt andet lige fordele Vestas' værdier og fremtidig indtjening ud på flere hænder og dermed udvande eksisterende aktionærers andel i vindmølleproducenten.

Læs også: 5 spændende aktier, som dansk investor satser på

»Jeg synes, at det har været håbløst i lang tid. Jeg begriber ikke, at danskerne er optaget af Vestas. Der er fuldstændig urealistiske holdninger til Vestas,« udtaler Lau Svenssen.

»Hvis I har en Vestas-aktie, så tænk jer lige om. Det er ikke, fordi jeg tror, at Vestas-aktien falder i morgen,« understreger Lau Svenssen.

Han er blandt andet bekymret for, hvor meget vindmølleselskaberne kan få ud af det amerikanske vindmøllemarked. Du kan læse mere om det danske selskabs situation i USA i Vestas fik baghjul i USA i første kvartal

Læs ogpså: 2023's vinderaktier spås stort potentiale

Vestas' øget sats på havvindmøller kan også blive en udfordring, spår han.

»Det er sjældent, at store sats går godt i begyndelsen,« udtaler Lau Svenssen.

Lau Svenssen har tidligere satset på Vestas-konkurrenten Siemens Energy, som han købte i kurs 18 euro og som han efterfølgende har solgt i kurs 23 euro. Lau Svenssen har i øjeblikket ikke aktier i Siemens Energy eller Vestas, men overvejer at købe Siemens Energy-aktien på et senere tidspunkt, oplyser han.

Læs også: ​Dansk kapitalforvalter holdt øje med aktien i flere år - nu har de slået til

Det er dog ikke alle, der er så skeptiske over for Vestas og fremtidsudsigterne. Sydbank har eksempelvis en købsanbefaling på Vestas-aktien, fortæller bankens aktieanalysechef, Jacob Pedersen.

Det med Vestas' indtjening kan Jacob Pedersen dog godt følge Lau Svenssen i – i hvert fald når man se på, hvad Vestas tjener på at bygge vindmøller i 2022 og 2023.

Vestas kom til sammenligning ud af 2022 med et tab på bundlinjen på næsten 12 mia. kr. Det kan du læse mere om her.

Du kan læse om udviklingen i Vestas' første kvartal i Nordnet om Vestas: Det bliver afgørende for kursen

»Vestas tjener ikke penge på deres møller. Det er svært at rokke ved, når man ser på, hvordan det er gået i 2022. Vi ved heller ikke, om de kommer til at tjene penge i 2023,« udtaler han.

»Vestas taber i øjeblikket stort på deres vindmøller, fordi ordrerne er aftalt til priser, der er halvandet år gammel, og som er sket i en tid, inden priserne for alvor steg,« udtaler Jacob Pedersen.

Læs også: Største ordre nogensinde til Vestas

Men aktieanalysechefen hæfter sig ved, at Vestas vinder ordrer i et prisniveau, der gør, at Vestas i fremtiden ventes at tjene penge på at bygge vindmøller.

Sydbank har også en købsanbefaling på Vestas-aktien på grund af fremtidsudsigterne.

»Når man kommer ud af 2023, vil Vestas have en helt anden ordrebog end den, som selskabet har nu. For investorer, som godt kan se seks-ni måneder ud i fremtiden, så ser det meget lysere ud for Vestas,« udtaler han.

Læs også: Vestas-topchef er næsten sikker: Det vil ske i 2025

Der er ifølge ham at se et indtjeningsløft i vente for Vestas i 2024. Den opfattelse deler man hos den danske vindmølleproducent.

Vestas understregede tidligere i år, at selskabet stadig forventer at opnå en overskudsgrad på 10 procent i år 2025. Det kan du læse mere om i Vestas stiger kraftigt – det kan forklare det.

»Vestas er meget hurtigt på vej et andet sted hen. De underliggende signaler peger på, at de projekter, som Vestas kommer til at lave fremover, har en helt anden rentabilitet. En rentabilitet, som ligger tigerspring foran de projekter, som man har nu,« udtaler Jacob Pedersen.

Han er dog enig med Lau Svenssen på i hvert fald ét punkt, nemlig at der kommer udfordringer i forbindelse med Vestas' øget sats på havvindmøller.

Læs også: Vestas har 'hemmelig opskrift' - stor ændring på vej

»Der er ingen, der er begyndt på havvind uden vanskeligheder. Man skal bare huske, at Vestas har opereret inden for havvindmøller i mange år. Derfor burde lang de fleste børnesygdomme være overstået,« vurderer han.

Vestas-investorer bør også huske, at Vestas' konkurrenterne Siemens Gamesa og GE er mere udfordrede end den danske vindmøllegigant, understreger Jacob Pedersen.

Det ses eksempelvis ved, at GE, der har datterselskabet GE Renewable Energy, og Siemens Gamesa, der er ejet af Siemens Energy, er på vej til at trække sig ud af flere markeder og på vej til at få færre produkter, forklarer han.

Læs også: Ny rapport: Vestas er verdens største på sit felt

»Det er en frispilning for Vestas, at de to største, vestlige konkurrenter får færre mølletyper og er til stede på færre markeder. Det skaber en mulighed for Vestas i forhold til at vinde markedsandele,« udtaler Jacob Pedersen.

For ham at se er Vestas den klart stærkeste spiller inden for vindenergi, og Vestas er en af »vinderne« på bæredygtighedsdagsordenen og skiftet væk fra olie og gas og over mod brugen af grøn energi.

Han holder også fast i potentialet på det amerikanske marked for vindmøller. Han tror, at der vil komme gang i ordrerne i USA, efter kunderne har fået afklaring på, hvordan man får adgang til støtten til nye vindmølleprojekter. Det har Euroinvestor tidligere beskrevet her.

Læs også: Vestas-konkurrent på vej med markedets største landmølle

»Det vil alt andet løfte ordreindgangen,« udtaler aktieanalysechefen.

Men er der risiko for, at Vestas skal udstede nye aktier?

Nej, ikke umiddelbart, lyder det fra Jacob Pedersen:

»Det er ikke et scenarie, som jeg har på bordet. Hvis Vestas' situation udvikler sig markant værre, så kan det ikke udelukkes, at Vestas skal hente nye penge blandt investorerne, men det ser jeg ikke for mig,« udtaler han.

Læs også: Stort børshus fremhæver to danske aktier: 'For billig til at ignorere'

Det fremgår af Sydbanks hjemmeside, at banken har en købsanbefaling på Vestas-aktien.