Henter kommentarer

Sådan er Danmarks rigeste mands formue forsvundet i 2022


Da året gik i gang var han Danmarks rigeste.

Nu er han røget ned på en sjetteplads.

Der er selvfølgelig tale om Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen.

2022 har været dyr for hans formue, der i løbet af året har mistet 39,6 mia. kr. Dermed er hans formue nu nede på 34,5 mia. kr.

Læs også: Se listen: Her er Danmarks rigeste personer

Det store spørgsmål er så – hvordan er hans formue blevet mere end halveret i årets løb?

Det kan Bloomberg Billionaires Index muligvis hjælpe os med at blive klogere på ved at zoome ind på, hvad hans milliardstore formue kommer fra.

En rigtig stor del af Anders Holch Povlsens formue ligger i den danske tøjgigant Bestseller, som hans forældre startede i 1975, og som han selv blev topchef for i 2001. Her har han over 14 mia. kr. af sin formue, vurderer Bloomberg.

Bestseller offentliggør omsætning, indkomst og antallet af butikker på deres hjemmeside. Her rapporterede de i juli 2022 et salg på 35,2 mia. kr. i året frem til juli.

Læs også: Se listen: Her er de 10 mest shortede amerikanske aktier

Bloomberg har værdiansat Bestseller ved hjælp af den gennemsnitlige virksomheds værdi-til-salg fra fire børsnoterede konkurrenter: H&M, Superdry, American Eagle og Gap. Over 14 mia. dollar af Anders Holch Povlsens formue ligger i Bestseller, vurderer Bloomberg.

Bestseller ejer 50 pct. i den kinesiske forhandler Bestseller Fashion Group, som ikke offentliggør finansielle informationer om deres selskab. Derfor har Bloomberg forsøgt at estimere deres indtægter ud fra dets andel af det kinesiske beklædnings- og fodtøjsmarked, udarbejdet af Euromonitor. Selskabet værdisættes ved hjælp af den gennemsnitlige virksomheds værdi-til-salg fra to børsnoterede konkurrenter: Bosideng og Shanghai Metersbonwe Fashion and Accessories Co. Heri ligger knap 19 mia. kr. af Anders Holch Povlsens formue, vurderer Bloomberg.

Derudover ejer Anders Holch Povlsen 10 pct. af Klarna til en værdi af 4,7 mia. kr., som er en en svensk fintech virksomhed, der er mest kendt for deres betalingsservice. Fintech-virksomheden sagde i juli 2022, at de havde rejst kapital for 47 mia. kr.. Deruover er Klarna tidligere blevet værdisat til 320 mia. kr. i juni 2021.

Milliardæren ejer også store andele i Zalando, Asos og Numis, ifølge børsindberetninger skriver Bloomberg News. Og det er nok især dem, der har kostet på formuen i 2022.

Alle tre selskaber er nemlig faldet markant i år. Siden årets start er Zalando nede med 53 pct., mens Asos er dykket med over 78 pct. og Numis er faldet med over 43 pct. Anders Holch Povlsen har henholdsvis 6,4 mia. kr., 1,1 mia. kr. og 396,5 mio. kr. i de tre børsnoterede selskaber.

Derudover fastslår Bloomberg, at Anders Holch Povlsen har omkring 10,6 mio. kr. i kortfristede forpligtelser.

Alle disse faktorer tilsammen har skåret en god luns af Anders Holch Povlsens formue.

Hans formue toppede tilbage i juli 2021, ifølge Bloomberg. Her lå hans formue på 98 mia. kr.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Nu er Anders Holch nr. 6 i Danmark – det udstiller tåbelig debat om lighed