Henter kommentarer

Spændende ETF'er: Her er 3 bud på langsigtet gevinst


 

Måske er der netop rullet en ekstra portion penge ind på din konto, hvis du ligesom 1,8 millioner andre danskere har bestilt dine indefrosne feriepenge.

Skal du ikke bruge pengene lige foreløbigt, er det oplagt at lade dem arbejde for dig ved hjælp af langsigtede investeringer. Men hvordan skal du gøre det i praksis?

»Måske har du lige fået dine feriepenge og vil prøve aktiemarkedet for første gang eller vil putte ekstra penge i din portefølje. Hvis du er langsigtet investor, er du ikke nødvendigvis interesseret i det enkelte selskab. Vi kan godt lide at kigge på tema-ETF’er,« siger Michael Friis Jørgensen, chefaktieanalytiker i Alm. Brand Markets, med henvisning til de såkaldte ETF'er, der er fonde med typisk meget lave omkostninger, der ligesom aktier handles på børser.

Chefanalytikeren udpeger herunder sine tre bedste bud på, hvor man konkret kan kigge efter ETF'er.

Første fond er oppe med over 60 pct i år

Det første bud peger i retning af bæredygtighed, og her vil særligt én sektor løbe med al opmærksomheden fremover, lyder vurderingen.

»Over de næste 10 år bliver der ét stærkt sted at være investor. Jeg tror, at de højeste afkast kommer til at ligge i den grønne energisektor; alt peger derhen,« siger Michael Friis Jørgensen.

Som konkret eksempel nævner han iShares Global Clean Energy med tickerkoder INRG eller IQQH, der består af en bred portefølje med de 30 største globale alternative energiselskaber.

»Der findes andre ETF’er, men denne er værd at nævne. Den er oppe med over 60 pct. i år. Der er en god grund til, at investorerne har set sig lune på den her sektor, og vi tror på, at stigningerne kommer til at fortsætte,« siger Michael Friis Jørgensen, før han uddyber:

»Det ser ud til, at vi skal have genopbygget økonomier som følge af coronakrisen, og der bliver satset på grøn energi.«

Fonden består bl.a. af amerikanske Sunrun, der sælger solceller til husejere, og den danske vindmølleproducent Vestas.

Alene Sunrun-aktien, der udgør den største beholdning i fonden, er steget 469 pct. i år, mens Vestas-aktien er steget til vejrs med 62 pct. Alligevel fraråder Michael Friis Jørgensen, at man som langsigtet investor giver sig i kast med enkeltaktier, fordi det er for svært at ramme rigtigt.

»Det er svært at vurdere, hvilken teknologi der vinder. Men hvis du investerer efter vind i den grønne energisektor, og du vælger Vestas, er du nok ikke helt forkert på den, men det kan gå galt i andre kategorier,« siger Michael Friis Jørgensen.

Analytikeren fremhæver desuden, at ETF’en er UCITS-godkendt, hvilket betyder, at den overholder en række EU-krav om spredning og risiko. Selvom 2020 indtil videre har været et fremragende år for fonden i lighed med 2019, skal man dog ikke længere tilbage end 2018, før fonden gav negativt afkast på minus 4,33 pct.

Andet bud er oppe med 18 pct i 2020

I jagten efter afkast kigger Michael Friis Jørgensen efter trends, der er blevet forstærket af coronakrisen. Her er det umuligt at komme udenom digitalisering, pointerer han.

»Er der noget, corona har gjort, er det, at vi har fundet ud af, at verden skal digitaliseres. Vi er nok rykket tre gange så hurtigt frem på grund af corona,« uddyber han.

Hvis man vil have en bid af det marked, kan man eksempelvis købe sig ind i ETF’en ishares Digitalisation, der ligeledes er UCITS-godkendt med tickerkoden DGTL, påpeger analytikeren.

Fonden har i år givet et afkast på 18 pct. I 2019 lød afkastet på 27 pct. Fonden tæller over 100 forskellige teknologiselskaber heriblandt den danske softwarevirksomhed Simcorp.

Den største beholdning er Square, der sælger mobile betalingsløsninger, samt Fedex og United Parcel Service, der begge arbejder med logistiktjenester. Aktierne er oppe henholdsvis 180 pct., 71 pct. og 45 pct. i 2020.

Tredje bud er oppe med 43 pct

Det sidste bud peger mod øst, hvor Michael Friis Jørgensen især ser et potentiale på et gigantisk asiatisk marked.

»Vi kan godt lide at spille på de kinesiske internetaktier,« siger analytikeren.

Han nævner Kraneshares CSI China Internet med tickerkoden KWEB, der i år har givet et afkast på 43 pct. Fonden indeholder aktuelt omkring 30 forskellige kinesiske selskaber, blandt andet e-handelsgiganten Alibaba, spiludgiveren Tencent og shoppingplatformen Meituan Dianping.

ETF'en gav et afkast på 32 pct. i 2019 mod et negativt afkast på 30 pct. i 2018.

Michael Friis Jørgensen mener dog ikke, at man som investor fremover skal regne med så store afkast som dem, der har været i de føromtalte fonde i 2020.

»Alle drømmer om at opnå en 50 pct. stigning på et år, men det sker som regel ikke i ETF’er. Det er den lange, stabile investering. Det er sket i år, men det er også et ekstremt år,« siger Michael Friis Jørgensen, der ser flere fordele ved ETF’ernes spredning.

»Med ETF'er sikrer du dig merafkast, hvis du bare rammer de rigtige temaer, og du risikerer ikke at dumpe ned i et selskab, der ikke lige havde teknologien til at blive vinderen,« siger han.

Alm. Brand selv arbejder hverken med købsanbefalinger eller kursmål, og Michael Friis Jørgensens eksempler i denne artikel følger dermed blot til inspiration. Personligt ejer han selv aktier i bl.a. Alibaba, ETF Cyber Security og Vestas, fremgår det af Alm. Brands hjemmeside.

LÆS OGSÅ: Sæt feriepengene i aktier: Her er 4 bud på hurtige gevinster

LÆS OGSÅ: Branchen står foran massiv vækst: Her er 2 grunde til at købe aktier her