Henter kommentarer

Tiden er inde – sådan får du styr på 3 store faktorer i din økonomi


Året nærmer sig sin slutning, og tiden er inde til, at man sætter sig ned og gennemgår sin økonomi.

Det er nemlig gavnligt at lave et sundhedstjek på pengepungen en gang årligt, fordi tingene hele tiden ændrer sig.

Det mener Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom i PFA. I seneste afsnit af Euroinvestor Livsstil opfordrer hun således til, at man laver »nytårsøvelsen«.

Øvelsen kan du høre meget mere om i podcast-afnittet nedenfor, hvor privatøkonomen også forklarer de vigtigste ændringer, du skal være opmærksom på i 2023. Men i sin enkelthed går øvelsen ud på, at man kigger på sin samlede formue og får styr på tre hoveddele.

De tre faktorer er henholdsvis ens boligformue, pensionsformue og frie midler.

»Et godt råd er at sætte sig ned og tegne en cirkel – prøv at lave tre forskellige lagkager i cirklen: Hvor meget har jeg i min boligformue? Og hvad koster min gæld i boligformuen egentligt? Den næste lagkage kan være pension, så hvor meget har jeg samlet set i pension, og hvad har jeg fået i afkast, og hvad ligger der af forventninger til afkast de kommende år?,« forklarer Camilla Schjølin Poulsen og fortsætter:

Læs også: Danske Bank: Det er en god grund til at sælge dine taberaktier

»Den sidste lagkage kunne være den frie opsparing. De penge, man altid kan komme til. Hvor meget har jeg stående der, og hvad giver de penge mig i afkast? Så nytårsøvelsen er at få et overblik over, hvordan har jeg egentligt fordelt mine penge nu.«

Det er gavnligt at gennemgå sin økonomi på den måde, så man konstant sørger for at have penge fordelt de tre steder, forklarer privatøkonomen. Det giver økonomien fleksibilitet, ligesom man gennem øvelsen kan få øje på, hvor pengene ser ud til at avle ekstra godt.

Læs også: Sådan sikrer du dig bedst i tilfælde af skilsmisse

Der er ikke en fast regel for, hvordan ens formue præcist skal fordele sig i de tre faktorer. Men der er tommelfingerregler.

Eksempelvis skal man stile efter, at pensionsformuen kan udbetale 80 pct. af ens normale løn, siger Camilla Schjølin Poulsen og fortsætter:

»Det kan man ikke selv sidde og regne, så der kan man hos sit pensionsselskab ofte selv gå ind og tjekke: hvis jeg fortsætter med at betale det, jeg gør nu, hvad bliver det rent faktisk til.«

I den nuværende tid med heftige stigende renter, bør man kaste et ekstra blik på boligformuen og overveje, om man bør høvle gælden ekstra kraftigt ned.

Læs også: 3 mulige aktieguldfugle til 2023: 'Selskabet går massivt under radaren'

Desuden opfordrer Camilla Schjølin Poulsen til, at gælden maks. udgør 40-60 pct. af boligens værdi, når man går på pension. Så har man nemlig råd til de billige og afdragsfrie lån som pensionist, lyder det.

Når det kommer til frie midler – som blandt andet dækker over kontanter og aktier – så har Camilla Schjølin en særlig opfordring i år.

»Vi lever i tider nu med høj inflation, høje prisstigninger. Så jeg hælder til, at man skal have lidt ekstra her, end jeg måske ville have sagt sidste år. Man skal sørge for at have en buffer, der gør, at man ikke vælter omkuld,« siger hun.

En god hovedregel er, påpeger hun, at man har 1,5 gange ens månedsløn efter skat stående kontant.

Læs også: Sådan booster du din privatøkonomi i 2023

Læs også: Storbank: Dansk aktie er 200 kr. mere værd