Renterne er drønet i vejret, og priserne på stort set alt er steget. Men alligevel har danskerne sparet op.
Det viser dugfriske tal fra Nationalbanken, der afslører, at danskernes indlån i banken i slutningen af august lød på 1.119,6 mia. kr.
Tallet er 36,9 mia. kr. mere end samme periode sidste år, og 3 mia. kr. mere i forhold til juli.
»Danskernes opsparing er steget mærkbart i løbet af det seneste år. I lyset af den høje inflation og kraftige rentestigninger kunne mange danskere have trukket lidt på den store opsparing, som danskerne har oparbejdet i løbet af de senere år, men det er ikke sket,« bemærker seniorøkonom i Dansk Erhverv, Kristian Skriver, i en kommentar.
Han har et bud på, hvorfor der ikke er blevet tæret på pengedepoterne:
»Danskernes opsparing i banken stiger blandt andet på grund af indkomstfremgang som følge af det stærke beskæftigelsesopsving. Desuden er danskerne igen begyndt at kunne få renteindtægter fra opsparingen i banken.«
Hos Arbejdernes Landsbank, hvor Brian Friis Helmer er privatøkonom, lyder meldingen nogenlunde ens.
»Beskæftigelsen slår rekord igen og igen, og samtidig bevæger lønningerne sig igen hurtigere end prisstigningerne i samfundet. Det medvirker til at øge den samlede lønindkomst og er en underliggende pil op for indlånet. Hertil får danskerne i gennemsnit nu igen positiv rente på deres bankindlån, og det øger incitamentet til at spare op.«
Med dagens nye tal har hver voksen dansker i gennemsnit 234.000 kr. stående på bankbogen.
Brian Friis Helmer understreger dog, at det er vigtigt at huske, at tallet er et gennemsnit, og at bankindlånet er ulige fordelt blandt danskerne.
»Langtfra alle vil kunne genkende sig selv i tallene.«
Læs også: Vild udvikling i danske aktier: 'Det er voldsomme tal'
Læs også: Minister vil have undersøgt bankernes lave renter til kunderne

