Henter kommentarer

Totalkredit: Blæs og hav mel i munden, når du vælger lån


Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

Jeg har ikke tal på, hvor ofte familie, venner og bekendte spørger mig: ”Skal jeg vælge fast eller variabel rente?”. Og så står jeg der i et forsamlingshus uden for Slagelse eller på en bar i København og taler om privatøkonomi og renteforventninger. På den ene side og på den anden. Frem og tilbage. I virkeligheden kunne jeg ligeså godt bare spørge tilbage: ”Hvorfor tager du ikke både og?”.

Du kan dele lånet i to og eksempelvis tage den ene halvdel som et lån med en fast rente på 5 procent og den anden halvdel som et F-kort-lån, der lige nu lyder på 3,1 procent. På den måde laver du ikke en helgardering med fuldstændig rentesikkerhed i 30 år eller går fuldtonet ind på renterisiko.

Læs også: Danske Bank: Strammere kreditvilkår rammer svage virksomheder mest

I Totalkredit er det kun lidt flere end 3 procent af de boliger, der har et lån igennem os, som er finansieret af både variabelt og fastforrentede lån. Det er altså ikke just en folkesport at blande fast og variabel rente, og jeg må også indrømme, at jeg som oftest glemmer den mulighed, når jeg ved forskellige lejligheder bliver spurgt om valg af rentebinding på boliglån.

Men måske lidt flere boligejere skulle overveje muligheden for at ride på flere heste, når det kommer til rentebinding. Selvom fremtidens rentebane altid er usikker, vil jeg påstå, at usikkerheden nu er større end normalt. Vi er på vej igennem en periode med høj inflation, som centralbankerne forsøger at tæmme ved at have høje renter. Vi ved reelt ikke, hvor hård medicinen skal være for at få inflationen ned.

Spørger du investorerne, skal renterne snart nedad igen, fordi centralbankerne vinder over inflationen. Den International Valutafond har netop udgivet en analyse, som grundlæggende giver investorerne ret. Renterne skal ned, når inflationen er tæmmet. Investorerne og Den Internationale Valutafond er egentlig kun uenige om, hvorvidt renterne skal ned allerede i løbet af 2024 eller der går lidt længere tid.

Det er jo sød fremtidsmusik i ørerne, hvis du tager et F-kort-lån. Så vil du nemlig hurtigt få glæde af faldende renter, da lånet får ny rente hvert halve år. Men selvom økonomerne i Den Internationale Valutafond er meget dygtige, så er det jo ikke en garanti, at renterne rent faktisk kommer ned. Det vil ikke være første gang, at økonomer tager fejl, og ens boliglån er en ret stor del af privatøkonomien. Inflationen er høj og måske skal renterne højere op for, at der kommer styr på den. Vi har ikke haft så høj inflation i 40 år, og der er altså en risiko for, at vi undervurderer, hvor meget der skal til for at få inflationen under kontrol igen.

Læs også: Maj Bank: Elbiler og behovet for råvarer

Det er god latin, når det kommer til investeringer i aktier, at du breder dig over mange aktier for at undgå, at du får fat i en dårlig aktie og taber dine penge. I virkeligheden kan du delvist overføre samme logik til forvaltning af din gæld. Det er klart, at rentebesparelse bliver mindre i tilfælde af et rentefald, hvis du kun tager halvdelen af din lån med fx kort variabel rente. Til gengæld bliver ekstraregningen også mindre, hvis renten stiger uventet. Samtidigt får du en delvis beskyttelse af din friværdi ved at have noget af gælden som et fastforrentet lån. Her falder kursen på lånet nemlig, hvis renten stiger. Det betyder, at du kan købe din gæld tilbage for mindre, end du skylder, hvilket øger din friværdi.

Du skal naturligvis tage en ordentlig snak med din bankrådgiver, inden du kaster dig ud i at optage flere lån i din bolig. Du skal for eksempel have en tilstrækkelig stor gæld, for at det giver mening. Samtidig skal du tale med din bankrådgiver, om det overhovedet er en god ide at udsætte dig selv for renterisiko. Har du en meget høj gæld i forhold til din indkomst, vil det ofte være en god ide at gå med livrem og seler og vælge den fulde belåning med fast rente. Og så kan det ikke undervurderes, at ens gode nattesøvn uden rentemareridt nogen gange er den bedste investering.

Læs også: Totalkredit: Centralbankerne håber, at et påskemirakel gør næste rentemøde lettere

Læs også: Maj Bank: Demografien trækker i retning af højere renter i fremtiden