Henter kommentarer

Boligøkonomer: Her kommer den nye reform til at påvirke boligpriserne


Til nytår kommer der til at ske store ændringer med det danske bolig- og skattesystem. 

Men hvordan vil det blive afspejlet i boligpriserne?

Euroinvestor har spurgt boligøkonomerne, Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit og Mikkel Høegh fra Jyske Bank om, hvordan boligpriserne forventes at udvikle sig i kølvandet på den nye boligskattereform, som træder i kraft fra årsskiftet.

Den vil ryste grundlaget for boligbeskatning over hele landet ved at introducere nye ejendomsvurderinger som grundlag for boligskatterne.

Læs også: Nu kan du se værdien af din bolig - forstå hvad der sker herfra

Lise Nytoft Bergmann peger på, at med den nye boligskattereform vil skattebyrden blive flyttet fra vest mod øst - altså fra Jylland, Fyn, Vest- og Sydsjælland mod København og de nærliggende kommuner. 

Størstedelen af danskerne vil også skulle betale mindre i skat fra det nye år. Faktisk er der tale om hele 80 pct. af danskerne, som skal betale mindre i boligskat. Det er især almindelige parcelhuse, man finder i den kategori.

Derudover er der de dyre liebhavervillaer og ejerlejlighederne, som vil opleve, at deres ejendomsvurdering er steget, hvilket betyder, at de skal betale mere i skat fra det nye år. Men for at gøre overgangen til den nye reform glidende vil de boligejere få en skatterabat på forskellen, og dermed skal de fortsætte med at betale den samme boligskat som nu.

»Isoleret vil reformen påvirke boligpriserne positivt for disse 80 pct. af boligejerne, der vil opleve lavere boligskatter end i dag, og for de øvrige 20 pct. vil boligskattereformen påvirke boligpriserne negativt, men i nogle tilfælde vil påvirkningen være så lille, at man ikke rigtig vil kunne se den,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Læs også: Boligøkonom om nye vurderinger: 'Det kan simpelthen ikke passe'

Det er især ejerlejlighederne, der vil få denne skatterabat, hvor priserne vil falde. 

»På ejerlejlighedsmarkedet i København har vi en forventning  om, at den her boligskattereform isoleret set vil trække boligpriserne ned med 5 pct.,« siger Lise Nytoft Bergmann. 

Dog skal man have in mente, at der også er andre faktorer, der trækker i boligpriserne, og dermed kan trække priserne i den anden retning. Det kan for eksempel være lønstigninger til køberne og en høj beskæftigelse, peger boligøkonomen på. 

De faktorer kan ende med at trække boligpriserne sidelæns i de kommende år, forklarer hun, men tilføjer: 

»De vil så ikke stige nær så meget, som de ellers ville have gjort, hvis ikke boligskattereformen havde været der.«

Læs også: Skal forældrekøbet overdrages til børnene? Derfor kan det betale sig at gøre nu

Det nye boligskattesystem har været meget omdiskuteret - blandt andet på grund af mange forsinkelser i udrulningen af vurderingerne. 

Mikkel Høegh, der er boligøkonom i Jyske Bank, pointerer, at når den værste tvivl har lagt sig, så burde det nye boligskattesystem faktisk virke positivt på store dele af boligmarkedet.

Han peger på, at der er steder i landet, hvor boligpriserne godt kan løfte sig med op mod 5 pct.

»Det er yderområder som især får sat skatten ned, men generelt set så er den her omlægning af af skat positiv for det, man vil kalde det mere homogene parcelhusmarked,« lyder det fra Mikkel Høegh.

Læs også: Boligmarkedet har været på sommerferie: 'Husejerne lever sikkert fint med det'

Læs også: Storbank med ny forudsigelse: Sådan kommer prisen på din bolig til at udvikle sig