Henter kommentarer

Storbank med ny forudsigelse: Sådan kommer prisen på din bolig til at udvikle sig


 

Det danske boligmarked har været på noget af en rutsjebanetur de seneste tre års tid.

Men op- og nedturene ser endnu ikke ud til at være overstået. 

Sådan lyder det i Nordeas nye prognose for boligmarkedet, hvor de er blevet mere optimistiske siden den seneste prognose i maj – men ikke uden forbehold. 

»Vi vurderer dog, at der er større risiko for negative overraskelser i form af yderligere prisfald end for positive overraskelser i form af større stigninger, end der allerede indarbejdet i prognosen,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

De forventer, at huspriserne vil stige med 2,3 pct. i 2023, hvorefter de vil stå stille i 2024 og så stige med 3,0 pct. året efter.

Læs også: 'Ro på': 8 ud af 10 boligejere kan ånde lettet op

Ejerlejlighedsmarkedet gør i øjeblikket et comeback med stigende priser over størstedelen af landet, men når Nordea kigger ind i fremtiden for lejlighederne ser det ikke godt ud. 

»Vi forventer, at ejerlejlighedsmarkedet kommer i modvind i 2024 som følge af det nuværende renteniveau og den kommende boligskattereform, der medfører højere boligskatter for nye købere,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

»Der er mange førstegangskøbere på ejerlejlighedsmarkedet, og de har ofte brug for et stort lån til at finansiere boligen. Derfor slår det høje renteniveau hårdere igennem end på andre dele af boligmarkedet,« tilføjer boligøkonomen. 

Ejerlejlighedspriserne holdes dog oppe af den stadig store efterspørgsel efter at bo i byen samt den demografiske udvikling i de kommende år, hvor det typiske segment for førstegangskøbere, nemlig de 30-39-årige, vil vokse, pointerer Nordea. 

De forventer, at ejerlejlighedspriserne vil stige med 5,4 pct. i år, hvoraf størstedelen af stigningen allerede er sket. 

I 2024 forventer de et prisfald på 2,7 pct., blandt andet som følge af boligskattereformen, hvorefter de forventer fornyet interesse for at købe ejerlejligheder i 2025 som følge af faldende realkreditrenter, hvilket vi få priserne til at stige med 3,0 pct.

Læs også: Se listen: I disse kommuner er det blevet lettere at købe bolig

Der har været stor turbulens på boligmarkedet de seneste år. 

Først steg priserne massivt under pandemien i 2020 og 2021, og derefter bremsede markedet hårdt op i foråret 2022, hvor høj inflation og kraftigt stigende renter fik antallet af bolighandler til at falde.

Men de stigende renter forventer Nordea så småt er ved at have ramt toppen. 

Nordea forventer, at ECB er færdig med at hæve renten i denne omgang, og at vi dermed befinder os på 'rentetoppen'.

I USA venter banken dog yderligere én renteforhøjelse i løbet af efteråret på 0,25 procentpoint, så den ledende rente kommer op på 5,5 pct.

»Kombineret med det fortsat stærke arbejdsmarked i Danmark, de pæne overenskomstforhandlinger fra foråret, de store tilbagebetalinger til boligejere af for meget betalt boligskat i perioden 2011 til 2020 og den stigende forbrugertillid, forventer vi, at det vil spille positivt ind på boligmarkedet i de kommende år,« forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Læs også: Boligøkonomens 3 gode råd til førstegangskøberen

I slutningen af august kom regeringen med deres syn på boligmarkedets udvikling i deres Økonomiske Redegørelse.

Her lød det fra økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til præsentationen af redegørelsen:

»Der er tegn på bedring, og vi forventer nu et mindre fald. Vi forventer også, at boligpriserne har tilpasset sig en stor del af rentestigningerne.«

Helt præcist venter regeringen, at huspriserne vil falde med 4,5 pct. i år, men stige med 1,4 pct. næste år.

Du kan læse mere om deres syn på boligmarkedet her

Læs også: 10 ting du bør overveje, før du kaster dig over et forældrekøb

Læs også: Så meget billigere er dit boliglån på grund af Novo Nordisk