Henter kommentarer

'Det optager boligejerne': Så mange overvejer nyt lån


Boligejere valfarter til realkreditinstitutterne for at se, om de kan score en gevinst på at omlægge deres realkreditlån.

For hver ti lånetilbud, som danske realkreditinstitutter gav i april måned, handlede syv om at omlægge eksisterende lån. Det svarer til, at der i april blev givet 13.700 lånetilbud til folk, der pønser på at lægge deres lån om.

Det viser tal fra Finans Danmark.

Den seneste tids stigende renter er, ifølge Finans Danmark, en del af forklaringen på, hvorfor tusindvis af danskere afsøger muligheden for at omlægge deres lån.

»Når omlægninger udgør langt størstedelen af lånetilbuddene i april måned, vidner det om, at det er noget, der optager boligejerne,« siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

At omlægge lånet kaldes også en konvertering. Og det er typisk, når renterne falder, at konverteringsbølgerne brager.

Når folk dog valfarter til realkreditinstitutterne nu, handler det om, at stigende renter kan være fordelagtigt for nogle danskere med et fastforrentet lån – for når renterne stiger, så vil kursen på obligationerne bag lånene falde. Dermed kan lånet indfries til en lavere kurs, end de er optaget til, og på den måde kan man skære ned på sin restgæld.

En permanent besparelse kræver dog, at boligejerne kan omlægge til en lavere rente igen, hvis de har opkonverteret til en højere fast rente.

»En opkonvertering fra et fastforrentet lån med en lav rente til en højere rente vil nemlig medføre en højere månedlig ydelse, og derfor vil der først være tale om en varig gevinst, hvis der kan omlægges til en lavere rente på et senere tidspunkt. Hvis renten ikke falder, kan gevinsten blive ædt op af den højere ydelse,« siger Ane Arnth Jensen.

Ud af de 13.700 lånetilbud, er 1.900 gået til virksomheder.

Læs også: Så meget kan du skære af restgælden ved at opkonvertere

Læs også: Danskernes boliggæld banket ned med milliarder