Henter kommentarer

Laveste handelsaktivitet i otte år: Danskerne holder igen med boligkøb


Salget af ejerboliger i august er faldet med 20 pct. siden samme måned sidste år. Dermed lander handelsaktiviteten på det laveste niveau i otte år.

Det fremgår af dugfriske tal fra boligsiden.dk.

I august blev der solgt 5.753 ejerboliger, hvilket indebærer villaer, rækkehuse, ejerlejligheder og fritidshuse. Det er 1.481 færre end i samme måned sidste år.

»Køberne trækker sig i stor stil fra boligmarkedet og med god grund. Den 30-årige realkreditrente er steget fra 1,5 pct. til 5 pct. siden årets start, og inflationen er oppe på 9,6 pct. Det gør det svært for køberne at få penge til at slå til. Så selv om mange gerne vil ind på boligmarkedet, er det blevet sværere at opfylde drømmen,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

Læs også: Nyt svaghedstegn på boligmarkedet

I forhold til juli steg handelsaktiviteten en smule.

»Mange danskere gider ikke handle bolig, når de holder ferie, og derfor var det forventet, at handelsaktiviteten ville stige lidt i august. Stigningen fra juli til august skyldes derfor ikke, at boligmarkedet er i bedring, men blot at softice og solbriller igen er skiftet ud med hverdag og vækkeur,« siger hun.

Hårdest er det gået ud over København, hvor handelsaktiviteten er faldet mellem 29 og 35 pct. i landsdelene København By, Københavns Omegn og Nordsjælland.

Det skyldes blandt andet det enorme dyk i salget af ejerlejligheder, som man finder mange af i København. Ejerlejlighedsmarkedet er nemlig på det seneste blevet savet midt over. Blot 1.102 ejerlejligheder skiftede hænder i august, hvilket vi skal ti år tilbage for at finde et år med lavere handelsaktivitet end nu.

Læs også: Jyske Bank: Et råd til boligsælgeren – og til boligkøberen

At antallet af ejerlejligheder har fået nye ejere er faldet, skyldes især de stigende renter, der gør det dyrere at låne til drømmeboligen.

»Hvis man skal låne 1 mio. kr. i realkreditinstituttet til en fast rente, så koster det cirka 900 kr. mere end ved årets indgang, hvis lånet er med afdrag, og 1.970 kr., hvis lånet er uden afdrag. Det er noget, der kan mærkes på ejerlejlighedsmarkedet, hvor kvadratmeterpriserne er høje, og da der er mange førstegangskøbere, der ofte har behov for et stort lån,« forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Hun tilføjer, at man skal holde øje med lige præcis ejerboligmarkedet, da det ofte giver et praj om, hvor det samlede boligmarked er på vej hen.

»Hvis man vil vide noget om den kommende tids udvikling på boligmarkedet, er det klogt at rettet øjnene mod ejerlejlighedsmarkedet. Historisk har ejerlejlighedsmarkedet i København nemlig ofte stået først i rækken, når priserne er begyndt at falde. Udviklingen kan ikke overføres 1:1 på resten af landet, men sammenhængen er normalt tydelig. Når priserne falder i de dyre områder, så breder det sig med en vis forsinkelse til store del af det resterende land.«

Læs også: Voldsom nedtur fortsætter – 'Dette er blot begyndelsen'

Læs også: Nordea med forudsigelse: Omfattende bolignedtur vil fortsætte i lang tid