Henter kommentarer

Cheføkonom har særligt råd: Sådan kan du høvle restgælden ned


Boligejere valfartede til bankerne sidste år for at lægge lån om, men i år er konverteringsbølgen aftaget en anelse.

Der er dog stadig muligheder for at konvertere sit boliglån og dermed reducere sin restgæld. Det mener Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit.

Læs også: Med denne boligfinte kan du skære op til 40 procent af din restgæld

Cheføkonomen fremhæver, at der i alt er cirka 150 mia. kr. at hente for danske boligejere, hvis de konverterer deres gæld. Det er især boligejere, som har holdt fast i et fastforrentet lån med lav kuponrente, der kan høvle restgælden ned, lyder det.

»Et fastforrentet 1 procentlån i årgang 2053 kan i øjeblikket indfries til kurs 72,7, mens den afdragsfrie variant har en indfrielseskurs på 67,8. Med andre ord er det muligt at skære i omegnen af 30 pct. af sin restgæld ved indfrielse af lånet. Indfrielseskurserne er dog ikke helt nede omkring bundniveauerne, vi så i efteråret,« forklarer Christian Hilligsøe Heinig.

Bytter man sit 1 procentlån ud med et 5 procentlån, så vil man i varianten med afdrag skære cirka 524.000 kr. af sin restgæld ved et lån på 2  mio. kr. Samtidig vil ens månedlige ydelse efter skat falde med godt 330 kr., men det skyldes, at man får glæde af et større rentefradrag, og at ens månedlige afdrag skrumper.

Læs også: Så meget kan du skære af restgælden ved at opkonvertere

Boligejere kan også udnytte det nuværende rentemarked til at foretage en skrå investering, hvor man går fra et fastforrentet lån til et variabelt lån. På FlexKort, der får ny rente hvert halve år, er renten i øjeblikket 3,22 pct. ved Realkredit Danmark. Den rente ser dog ud til at tage et skridt op, når renten refinansieres til sommer.

Gevinsten ved at konvertere bliver større eller mindre i takt med renternes udvikling, og derfor kan man som boligejer aldrig være helt sikker på, at man konverterer på det helt optimale tidspunkt. Derfor råder cheføkonomen til, at man som boligejer overvejer, hvornår man synes, at gevinsten ved at konvertere er god nok.

Læs også: Overvejer du at opkonvertere? Her er fælderne, du skal undgå – og et råd, der giver mere gevinst

»Boligejerne bør – helt i stil med en investeringstilgang – have gjort sig nogle tanker om deres strategi og hvilken størrelse af restgældsreduktion, de finder attraktiv. Og når de kriterier er opfyldt, så kan der trykkes på knappen – vel vidende at det måske kunne være timet bedre set i bagklogskabens lys,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Det generelle råd fra Realkredit Danmark er desuden, at hvis man har en lang tidshorisont i sin bolig, og man er glad for den sikkerhed og tryghed, som lave renter giver, så er en opkonvertering knap så relevant.

Læs også: Titusindevis af danskere har gjort det: Sådan har Henrik høvlet gælden i sin bolig ned