Henter kommentarer

Titusindvis af danskere jagter lavere gæld


Boligrenterne er de seneste måneder steget i et galopperende tempo, og det har givet boligejerne en unik mulighed for at skære en del af deres restgæld ved at bytte deres lån ud med et andet til en højere rente.

Indtil videre har omkring 25.000 boligejere og erhvervsvirksomheder gjort det, og alene den sidste uge har mere end 3.000 opkonverteret eller foretaget en skrå konvertering af deres realkreditlån.

Det viser en ny analyse fra en af landets store realkreditinstitutter Nordea Kredit.

Opkonverteringerne startede allerede i årets første måned, men i løbet af de seneste uger har der været skub i udviklingen, i takt med boligrenterne er pisket op.

»2022 har foreløbigt budt på stigende realkreditrenter, og det har givet mange boligejerne med fastforrentede lån en attraktiv mulighed for at skære en bid af deres restgæld. De første boligejere begyndte at konvertere op i rente i januar, men de seneste uger har det taget fart,« lyder det i en kommentar fra boligøkonom og chefanalytiker, Lise Nytoft Bergmann, der venter, at udviklingen fortsætter.

»Vi forventer, at det fortsætter i den kommende tid, da der ikke er noget, der tyder på, at de lange realkreditrenter falder igen lige foreløbigt.«

Læs også: Lau Svenssen om krigen i Ukraine: »På aktiemarkedet er der ikke liv og glade dage«

Indtil videre er der blevet tilbagekøbt obligationer for cirka 56 mia. kr., hvilket dækker over de 25.000 boligejere og erhvervsvirksomheder.

Det afslører en model, Nordea har udviklet, som følger udviklingen i boligejernes tilbagekøb af egne obligationer.

Særligt er det boligejere med 30-årige fastforrentede lån med en rente på 0,5 pct. eller 1 pct., der har mulighed for at høvle en del af deres restgæld.

»Er der tale om et lån med afdrag, kan boligejere skære cirka 136.000 kr. af deres restgæld pr. lånt million, hvis der er tale om et 0,5 pct. lån og cirka 89.000, hvis der er tale om et 1 pct. lån. Det gælder inklusiv alle omkostninger, der er forbundet med konverteringen, og hvis boligejerne i stedet vælger et tilsvarende lån med en rente på 2,5 pct.,« forklarer boligøkonomen.

Er der i stedet tale om et lån uden afdrag, der omlægges til 3-procentlån, kan ens restgæld reduceres med cirka 157.000 kr. pr. lånt million for et 0,5 pct. lån og omkring 119.000 kr. pr. lånt million for et 1-procentlån.

Læs også: Dansk selskab skifter vækstbørs ud med hovedbørsen

Læs også: Nordea: Disse aktier bør du satse på