Henter kommentarer

Henrik Franck: Teknologisk udvikling skærper behovet for it-sikkerhed

epa07544072 (FILE) - ILLUSTRATION - A person sits in front of a computer screen in Moers, Germany, 04 January 2019 (reissued 03 May 2019). According to media reports German and US investigators have jointly succeeded in striking a blow against illegal Internet marketplace The Wallstreet Market site, which was considered the second largest Darknet forum for drugs, hijacked credit cards and forged identity papers. The operators were primarily targeting the US market. They are in custody in Germany. EPA/SASCHA STEINBACH
epa07544072 (FILE) - ILLUSTRATION - A person sits in front of a computer screen in Moers, Germany, 04 January 2019 (reissued 03 May 2019). According to media reports German and US investigators have jointly succeeded in striking a blow against illegal Internet marketplace The Wallstreet Market site, which was considered the second largest Darknet forum for drugs, hijacked credit cards and forged identity papers. The operators were primarily targeting the US market. They are in custody in Germany. EPA/SASCHA STEINBACH Foto: SASCHA STEINBACH
Vis mere

Over de seneste årtier har vi oplevet en sand teknologisk revolution, der har transformeret virksomheder og drevet mange års økonomisk opsving. Det har betydet fremkomsten af industrielle robotter, førerløse biler og kunstig intelligens.

Den udvikling er kun kommet for at blive, og forudsigelsen herfra er, at det kommer til at foregå endnu hurtigere i 2020’erne. Coronapandemien har efter Formueplejes opfattelse accelereret den udvikling, som nu kommer til at gå endnu hurtigere end først forudset.

Under nedlukningen har vi set kreativiteten blomstre på arbejdspladser rundt om i verden. Der bliver holdt virtuelle møder i stor del, og i aktiemarkedet har man kunnet observere, hvordan selskaberne i it-sektoren ligefrem har nydt godt af og lukreret på Covid-19-pandemien på baggrund af de muligheder, coronakrisen har synliggjort.

Selskaber med digitale forretningsmodeller har på den baggrund et teknologisk forspring, som de kan udnytte og som gør dem mere attraktive for investorer i modsætning til selskaber uden tilsvarende karakteristika.

Coronapandemien vil samtidig blive katalysatoren for nogle vigtige strukturelle og permanente ændringer i adfærd, som ligeledes må forventes at have konsekvenser for vores samfund, vores økonomier, og måden man investerer på.

Den teknologiske udvikling er overordnet set et gode, der er med til at gøre os alle rigere og mere effektive i vores måde at arbejde på. På den måde har de teknologiske landvindinger en stor andel i de økonomiske opsving, vi har haft i de forgangne årtier. Op til coronapandemien har vi haft verdenshistoriens længste økonomiske opsving. Den teknologiske udvikling har en stor andel i, at det er sket og vel at mærke uden noget løn- og inflationspres af betydning. Vores klare forventning er, at teknologi også vil spille en fremtrædende rolle i fremtidige opsving.

Microsoft og Google er jo ikke leverandører af cybersikkerhed som sådan, men de har alligevel et naturligt fokus på, at it- sikkerheden udgør et vigtigt og integreret fundament under deres forretning, påpeger investeringsdirektøren Henrik Franck. Vis mere

I takt med at teknologierne griber mere og mere om sig, øges behovet for at opgradere den samlede it-infrastruktur – og med det følger et øget behov for cybersikkerhed. Hvis teknologien skal være tillidsvækkende, kræver det, at it-kriminelle har så lidt spillerum som muligt.

Vi bevæger os langsomt, men sikkert ind i en 5G-verden, hvor alle ting i hjemmet kan styres via nettet (Internet of Things). Det giver nogle uanede og for menneskeheden nogle hidtil usete muligheder. De teknologiske fremskridt kan ligesom tidligere forventeligt drive den fremtidige vækst og øge velstanden i samfundet, som vi i de foregående århundreder i historien har set med industrialiseringen og automatiseringen.

Derfor kigger vi som aktiv kapitalforvalter også interesseret på selskaber, hvor it-sikkerhed er en central del af forretningen. Det kunne være et selskab som VISA, der er dybt afhængig af it-sikkerhed i takt med, at vi bevæger os i retning af det pengeløse samfund, og det gælder også selskaber som Microsoft, Google (Alphabet) og japanske Trend Micro, der alle tre er globale aktører med et naturligt fokus på it-sikkerhed.

Især de to førstnævnte har vi nogle af vores største aktiepositioner i. Microsoft og Google er jo ikke leverandører af cybersikkerhed som sådan, men de har alligevel et naturligt fokus på, at it- sikkerheden udgør et vigtigt og integreret fundament under deres forretning. Tænk blot tanken, hvis det kom frem, at eksterne kunne aflytte virksomhedernes hyppige møder på Microsoft Teams. Det ville være en katastrofe.

Det er selvfølgelig en udvikling, som mange investorer og medier har fået øje på, når mennesker og virksomheder ændrer adfærd, som de har gjort under coronapandemien, og det får naturligt flere til at kigge i retning af selskaber med ekspertiser inden for it-sikkerhed og/eller virtuelle møderum. Et selskab som Zoom Video Communications handler p.t. til rekordkurs, og det er her, at man lige skal huske at kigge sig for, når der skabes en hype inden for et felt.

Naturligvis skal man være eksponeret i dette marked, men det skal ske uden, at prissætningen bliver ublu, og der er flere eksempler på, at folk lader sig rive med.

Der er det vigtigt, at man ikke kun investerer i den gode historie, men også husker at kigge på det økonomiske fundament under et selskab – har det rent faktisk formået at skabe en indtjening? Kort sagt skal investeringscasen kunne regnes hjem.

Du kan læse mere om de tre aktier - Alphabet, Microsoft og Trend Micro - som Formuepleje har fundet interessante her.

Læs også: Jens Hjarsbech: En god - men risikabel - forretning at hoppe med på IPO-bølgen

Læs også: Morten Springborg: Her går prisbevidste investorer glip af gode aktier