Henter kommentarer

Kommentar: Kig efter de uslebne diamanter


 

Virketrangen og optimismen er ved at vågne igen efter Corona-lammelsen. Der er ved at komme gang i lancering af overtagelsestilbud på både store og små selskaber, fusionsforslag og frasalg af aktivitetsområder med behov for forandringer. For de modige er der nu en chance for at spille ud inden konkurrenterne får sat gang i deres ekspansionsplaner. Spis eller bliv spist er jungleloven.

Søgangen under Corona-nedlukningerne har ramt selskaberne med varierende styrke. Frygten for en katastrofal afsporing ser ud til at være forsvundet for det modne erhvervslivs vedkommende, og det er den type selskaber, som er på børsen. De talrige små handels- og servicefirmaer er derimod hårdt ramt af nedlukningerne.

Nogle brancher har overrasket ved at udvise decideret fremgang på trods af de usikre ydre forhold. Forbedringer i hjemmet ved gør-det-selv indsats er et eksempel, og det kræver ofte hjælp fra håndværkere til at klare de komplicerede dele af opgaven. Samtidig har boligmarkedet vist imponerende styrke. Boligpriserne i Danmark er i 2020 steget med cirka +8 % trods nedgangen i indkomstgrundlaget (BNP) på -4-5 %. Normalt følger de to tal samme tempo.

Læs også: Scor ekstra gevinst på 11.000 kr.: Invester i ETF'er på aktiesparekonto

Den anden vigtige parameter for boligpriserne er renten, men den har ikke flyttet sig nævneværdigt nedad i Europa. Købelysten på boliger forekommer at være bred med karakter af ønske om opgradering ved køb af en bedre og større bolig, eller start på en større renovering, hvis det ikke kan lade sig gøre at skifte til noget andet og bedre. Danskerne har fået matrikel-kuller af Corona nedlukningerne. Antallet af bolighandler nåede i 2020 nær rekorden fra 2005 – så må vi håbe, at der ikke indtræffer en lignende nedtur som finanskrisen denne gang. Boligrotationen i opadgående retning giver behov for ny indretning og moderne installationer samt udskiftning af køkkener og badeværelser mv. Boligejerne må acceptere voksende leveringstider.

Håndværksfirmaer og leverandører af materialer og komponenter kører nemlig i fuld fart. På børsen kan det ses i fornyet interesse for denne type aktier. Investorerne udviser atter købelyst for sektoren efter en årrække med slet skjult mistillid til potentialet i disse jævnt kedelige erhverv uden vækstperspektiv.

Finsk maling

En aktie af denne type er pludselig vågnet op efter mange års flad kursudvikling. Det er den finske malevarekoncern Tikkurila. Selskabet kendes blandt andet for varemærket Beckers og har aktiviteter i Finland, Sverige, Norge, Danmark, de baltiske lande, Polen og Rusland mv. Det er en veldrevet og finansiel solid virksomhed med en bredt fordelt afsætning (private 47, professionelle 35 og industrikunder 18 %).

Nu er selskabet havnet i en kamp mellem to bejlere om overtagelse: PPG (USA; kendt fra opkøbet af Dyryp her hjemme) og AkzoNobel. Danske Hempel har også været involveret og er det fremdeles, da selskabet forventes at overtage en del af Tikkurila, hvis AkzoNobel løber med sejren. Prisen på Tikkurila er nået op i 1,4 mia. € svarende til 2,3 års omsætning, men det er kun en indikation og ikke et fast bud. Selskabet er fortsat i spil, som det hedder i fagsproget.

Læs også: Over 100 investorer har talt: Denne type aktie vil klare sig bedst i 2021

Det interessante punkt er de to store koncerners lyst til at tage fat for at styrke markedsandelen i en moden branche med begrænset vækst og snævre muligheder for at distancere sig med henblik på at få højere rentabilitet. Malevarer er en branche med stordriftsfordele, men denne gevinst kan foræres bort på forhånd, hvis man betaler for høj pris ved overtagelsen.

Her hjemme havde malevarefirmaet Flüggers aktie allerede opnået en fordobling af sit kursniveau. Aktien har nu fået et ekstra skub opad – formentlig inspireret af Tikkurila. I årevis henlå Flügger aktien også flad og dvask i intervallet 250-350, men prisen er nu rykket op i 750-niveauet. Børsværdien svarer til 1,1 gange årets omsætning. Man kan dog næppe bruge take over kampen om Tikkurila til andet end at opnå forvisning om, at der findes et rygstød ude i verden i form af store koncerner som opkøbere, hvis selskabet ikke lykkes med sit generationsskifte og en fornyelsesstrategi.

Så opmærksomheden hos investorerne skal nok rettes mod at finde andre uslebne diamanter. Det er en idræt kendetegnet ved: Fun to play, but hard to win. En anden metode i denne sport er fra starten at placere en del af sine penge i selskaber med en god take over profil (og hvad er så det: attraktiv pris på købstidspunktet vurderet ud fra P/E og placering i brancher med tendens mod koncentration eller kontrol med en undervurderet teknologi, som pludselig tager fart). Med lidt tålmodighed kan det give god bonus. Det er min erfaring.

Lau Svenssen ejer ikke aktier i de her omtalte selskaber.

Læs også: Lau Svenssen: Fremtidens grønne energi - Sol vil overhale vind

Læs også: Trods rekordniveauer satser investorer på flere aktiestigninger