Henter kommentarer

Markedsanalytiker: Regnskabssæsonen bliver vigtigere, end den har været i lang tid


Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder og danskernes privatøkonomi. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

JP Morgan og de største amerikanske banker tog fredag hul på regnskabssæsonen for første kvartal. Sæsonen, som løber over den næste halvanden måneds tid, giver os et vigtigt indblik i, hvordan selskaberne er kommet fra start i 2024, og om deres indtjeningen fortsat kan understøtte den 10 pct. stigning, som S&P 500 har leveret i første kvartal. 

Markeds-rallyet har været drevet af de to søjler: 1 - forventningen om rentenedsættelser og 2 - indtjeningsvækst. Men med de amerikanske rentenedsættelser, der er blevet udskudt af flere omgange, og ikke mindst med den seneste ‘varme’ inflationsrapport for marts, er den første søjle mere usikker, end den har været længe. Det gør den anden søjle, indtjeningen, det vigtigere. 

Læs også: Rammer laveste niveau i 20 år - 'absolut værste, jeg har set i min karriere'

Den gode nyhed er, at forventningerne til denne regnskabssæson er lave, med indtjeningen, der allerede er blevet beskåret med 3 pct.point i år. 

Konsensusestimater forventer, at indtjeningen blandt S&P 500-selskaberne vil vokse med 5 pct. i årets første kvartal sammenlignet med samme kvartal sidste år. Det er kun halvdelen af den vækst på 10 pct., vi så i sidste regnskabssæson. 

Det giver selskaberne mulighed for at overraske positivt. 'Tech-sektorerne, kommunikationsservices og informationsteknologi fører an med en forventet vækst på plus 20 pct. Omvendt skal vi være forberedt på betydelige fald i indtjening blandt selskaberne inden for sektorerne materialer og energi. 

Med de betydelige kursstigninger i S&P 500-indekset på mere end 25 pct. siden bunden i oktober er værdiansættelserne nu også godt strakte og har brug for støtte fra indtjeningen. 

Læs også: 'Fantastisk for investorerne' - særlig gruppe af aktier har leveret vildt afkast

Indeksets samlede price/earnings-multipel har ramt 21x, hvilket betyder, at investorer over en bred kam har prisfastsat indeksets aktier til 21 gange selskabernes forventede indtjening i løbet af det næste år. 

Det overstiger både det 10-årige og 5-årige gennemsnit på 17x og 19x. Disse høje værdiansættelser ledes af informationsteknologi, mens andre dele af markederne, såsom finans og energi, handles til lavere værdiansættelser. 

En bedre end forventet indtjeningsvækst blandt selskaberne kan kompensere markedet for de udeblivende rentenedsættelser og understøtte de høje værdiansættelser. 

Læs også: Forudser at de økonomiske konsekvenser kan blive »enorme«

En samlet positiv vækst i kvartalet vil også distancere markedet yderligere fra den ‘indtjeningsrecession’ over tre kvartaler, som markedet oplevede mod slutningen af 2022 og i første halvdel af 2023. Omvendt vil en skuffende regnskabssæson få markedet til at se endnu ’dyrere’ ud. 

Det kan få investorer til at genoverveje den overvægt og præference, mange har haft for amerikanske aktier. Det bliver især en test for ‘Magnificent Seven’-aktierne, som leverede en imponerende indtjeningsvækst på 60 pct. i sidste regnskabssæson. 

Med deres høje koncentration, hvor deres samlede markedsværdi nu udgør næsten 30 pct. af indekset, kan skuffelser give genlyd i det bredere marked. Indtjeningsrapporter fra seks ud af de syv vil blive præsenteret mellem den 22. april og 2. maj, mens vi må vente tålmodigt til den 22. maj for at få resultater fra Nvidia.

Læs også: Hvis investor fik penge tilbage i skat, ville han købe denne C25-aktie

Læs også: Sydbank om eskalerende konflikt: Kan udfordre aktiemarkedet