Henter kommentarer

Sarah Ophelia Møss: Hvor mange penge bliver det egentlig til?

Sarah Ophelia Møss
Sarah Ophelia Møss Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Vi kan få meget mere ud af vores opsparing, hvis vi begynder at investere. Og jeg kunne egentlig stoppe den der.

Men det gør jeg selvfølgelig ikke. Historisk set har afkastet på aktiemarkedet ligget på 7-8 procent i gennemsnit om året.. Jeg har dog hørt fra de kloge på feltet aka. chefstrategerne, at væksten formentlig ikke fortsætter i samme hastighed fremover - der er simpelthen ikke nok steder tilbage i verden at vækste. Jeg vil derfor gå videre med 6 procent i det følgende fremfor de historiske 7-8 procent.

Med et stigende aktiemarked, går vi potentielt glip af mange penge, hvis vi bare har vores opsparing stående i banken. Den gode nyhed er, at det er super simpelt at investere. Mange af os tror, at investering er forbeholdt folk med store opsparinger, men det behøver slet ikke være tilfældet.

Nedenfor kan du se hvor meget vi kan få ud af en løbende investering-opsparing, og hvor let det er at komme i gang.

Hvad får du ud af en investerings-opsparing

Over længere sigt kan en investering-opsparing vokse sig helt ufattelig stor, selv hvis vi sætter relativt små beløb ind på den. Den bedste måde at illustrere dette på, er gennem konkrete eksempler. Når vi ser på hvor stor en investerings-opsparing kan blive, er der fire faktorer som spiller en rolle: Startbeløb, eventuelt månedligt indskud, løbetid og det forventede afkast. I de følgende eksempler er det forventede årlige afkast som nævnt sat lidt konservativt i forhold til det historiske afkast - altså 6 procent fremfor 7-8 procent.

Eksempel 1: 1.000 hver måned

I det første eksempel er vores start-indskud på nul kroner. Til gengæld afsætter vi løbende 1.000 kroner hver måned. Det gør vi i 20 år. Efter 20 år har vi 462.000 hvoraf 222.000 er rent afkast.

Magien udfolder sig allerede her i første eksempel. Uden noget start-indskud, og med en for mange relativ beskeden indsats hver måned, lader vi tiden og renters rente effekten arbejde for os.

Aktiemarkedet kvitterer altså, som tak for lån af pengene, og som anerkendelse af den risiko vi trods alt har taget med vores penge, ved at sætte knap et kvart million kroner ind på vores investerings-opsparing.

Eksempel 2: 100.000 én gang

I dette eksempel er vores startbeløb 100.000 kroner, men nu afsætter vi ikke noget månedligt beløb. Igen lader vi pengene stå og akkumulere i 20 år. Efter de 20 år har vi 331.000 hvor 231.000 kroner er afkast, altså igen har aktiemarkedet kvitteret med knap en kvart million.

Eksempel 3: 50.000 + 1.000 hver måned

I det tredje eksempel er vores start-indskud på 50.000 kroner. Det månedlige indskud er 1.000  kroner. Vi kigger nu både på hvad vores investeringsopsparing er blevet til efter henholdsvis 10, 20 og 30 år. Efter 10 år er vi nået op på 255.000 kroner hvoraf 84.800 kroner er afkast. Efter 20 år er vi nået op på 628.000 kroner hvoraf 338.000 kroner er afkast og hold nu fast, for efter 30 år er vi kommet langt op over en million, nemlig på 1.306.000 kroner hvoraf knap en million er rent afkast, nemlig 896.000 kroner. Det ér da magi!

En meget god idé

De forskellige eksempler viser meget godt, hvor meget vi får ud af en løbende investering-opsparing, selv uden store midler til rådighed. Eksemplerne viser både, at det på langt sigt godt kan betale sig at spare op, samt hvor meget vi får ud af at investere. Det er værd at lægge mærke til hvor stor en del af den samlede opsparing, der stammer fra afkast. Det kan derfor være en meget god idé, at flytte hele eller dele af sin opsparing fra banken over til en investeringskonto.

Kom let i gang

Hvis du vil begynde at investere er det relativt simpelt at komme igang. En hurtig guide kunne lyde: Vælg en platform, åben et depot, overfør nogle (små) penge (fx 1.000 kroner) og lav en handel.

Hvis du ikke ønsker at bruge lang tid på at investere, kan du med fordel overveje at investere gennem en investeringsforening. På den måde undgår du selv at skulle bruge tid på at sætte dig ind i aktiemarkedet, og opnår samtidigt en relativt stor spedning på dine investernigner. Dette betyder også, at du ikke er lige så sårbar overfor hvis en enkelt aktie falder. På den måde vil du undgå at skulle bruge lang tid på at forvalte dine investeringer, men samtidigt kunne nyde godt af det afkast aktiemarkedet generere.

Sarah Ophelia Møss er iværksætter, sociolog og forfatter til bogen Den lille guide til investering Hun skaber 'rum for læring' på investeringsfeltet med sine virksomheder Ophelia Invest og Forlaget Penge. Hun driver desuden Facebook-grupperne Aktieklubben Danmark og Kvindelogen samt medlemsklubben Ophelia Invest Club på www.opheliainvest.dk.

Læs også: Sarah Ophelia Møss: Jeg var naiv...

Læs også: Ugens aktie: FLSmidth har passeret vendepunktet

Læs også: André Thormann: En digitaliseret voldgrav - 3 ting du skal holde øje med