Henter kommentarer

Simon Richard Nielsen: Vi er i fuld gang – boblen på aktiemarkedet brister under overfladen


I ly af en håndfuld store stabile teknologiselskaber er en større nedtur sat i gang i en helt særlig kategori på aktiemarkedet. Nedturen i de mest risikable aktiver er massiv. Det ligner umiskendeligt starten på en stor bristende boble.

Et par uger med uro til trods ligner 2021 et ganske fornuftigt år på de finansielle markeder. De store toneangivende indeks i Europa og USA er steget 15 til 20 procent i brede træskolængder.

Adskillige strateger og investorer – og iagttagere som undertegnede – havde fra årets start advaret om, at vækst- og teknologiaktier så noget anstrengt ud i forhold til valueaktierne og den historiske gennemsnitlige prissætning på aktiemarkedet.

Set på indeksniveau ligner det i dag endnu en gang sniksnak om Peter og Ulven, som jeg altså også selv er skyldig i. Verdens epicenter for teknologi og vækstaktier generelt er Nasdaq-børsen i New York, hvor aktierne samlet set er steget 19 procent i årets løb.

Sandheden er imidlertid også, at det kun er en god håndfuld selskaber, der holder indekset oven vande. Særligt i den seneste måneds tid har det været slående, hvor stor nedturen har været i den mest risikable del af markedet.

De store etablerede teknologivirksomheder har været slående stabile. De enkelte aktier på Nasdaq er vægtet efter markedsværdi, og udviklingen på markedet betyder, at kun syv selskaber udgør omkring halvdelen af hele værdien på Nasdaq.

De syv giganter er: Apple, Microsoft, Amazon, Tesla, Alphabet, Nvidia og Facebook.

Resten af Nasdaq udgøres af mere end 3.000 virksomheder, og det er blandt disse aktier, at skoen for alvor begynder at trykke i den mest aggressive del af vækst- og teknologisegmentet.

Den amerikanske storbank Goldman Sachs har samlet en række af dem i deres Non-Profitable Tech-indeks. Som navnet antyder, er der tale om selskaber, der ikke tjener penge. Samtidig tilhører de teknologisektoren i meget bred forstand, men hvor nøgleordet er innovation.

Fra 2015 til 2020 var udviklingen ganske moderat og ikke meget anderledes end for resten af det amerikanske aktiemarkedet. Og så kom coronapandemien. Da verden blev grebet af aktieeufori, og millioner af nye private investorer entrerede børserne, blev kærligheden kastet på dette højrisikable segment.

Alene i 2020 og frem til toppen i midten af februar 2021 steg Non-Profitable Tech-indekset med svimlende 286 procent. Men siden denne top er aktierne faldet 34 procent. Ser vi på den seneste måned alene, er techselskaber uden indtjening faldet med 21 procent

Det er i øvrigt nogenlunde samme segment af markedet, som stjerneinvestoren Cathie Woods og hendes kapitalforvalter ARK Invest opererer i. Som min kollega på Euroinvestor bemærkede på et redaktionsmøde i sidste uge: »Skal vi overhovedet blive ved med at kalde hende stjerne?«

Godt spørgsmål.

Herhjemme er den kendte techinvestor Mads Christiansen blevet eksponent for at satse på disse højtflyvende selskaber.

Læs også: Kommentar: Disse aktier er topvalg - her spås størst afkast i 2022

Ligeledes i Danmark har Saxo Bank forsøgt at tracke udviklingen i deres egen kurv af aktier, som de selv kalder »Bubble Stocks«, hvor de følger 40 udvalgte selskaber over en længere periode.

Saxo Banks chef for aktieanalyse, Peter Garnry, konstaterer på baggrund af deres måling, at bobleaktierne er faldet 40 procent siden toppen i februar.

Igen er det selvfølgelig inflationen og de stigende renter, der hiver luften ud af denne lomme af markedet. Rentestigninger er gift for høje værdiansættelser, da højere renter og inflation udvander effekten af høj indtjening langt ude i fremtiden. Bemærk, at mange af selskaberne som nævnt slet ikke tjener penge endnu.

Før weekenden kunne Euroinvestor oveni afsløre, på baggrund af data fra Bloomberg, at selvom det toneangivende indeks Nasdaq 100 set over den seneste måned er stort set stabilt, så har mere end 80 procent af selskaberne faktisk udvist faldende tendens i november.

Porteføljemanager Mads Peter Søndergaard fra Maj Invest har også bidt mærke i den opsigtsvækkende udvikling. Ifølge Mads Peter Søndergaard er amerikanske aktier bredt set kun faldet fem procent siden toppen i år. Men mere end halvdelen af alle børsnoterede selskaber med en markedsværdi over en milliard dollar er faldet mere end 20 procent, siden de toppede.

Mindre end fem procent af selskaberne i S&P 500 er i øvrigt steget mere end markedet generelt.

Uanset om vi kigger på tallene fra Goldman Sachs, Saxo Bank, Maj Invest eller sågar Euroinvestor, så er det tydeligt, at der er noget helt galt på markedet. Eller rettere: vi kan måske konstatere, at der har været noget galt meget længe, og at vi nu er ved at komme på rette spor med de mest vilde værdiansættelser på markedet. Over 300 selskaber er halveret i markedsværdi inden for det seneste år.

Det er ikke nemt, at se en boble, når man står midt i den. Markedet i dag viser, at det heller ikke altid er nemt at gennemskue, når en boble brister.

Men nu er det jo snart jul, så vi kan måske bruge den gode gamle »andetest«:

If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.

Jeg tror, der er noget om snakken. Det her ligner en bristende boble.

Læs også: Kommentar: Spår markant kursfald til teknologiaktierne

Læs også: Lau Svenssen: Sådan vil afkastet se ud i første halvdel af 2022