Henter kommentarer

| Opdateret

Ugens aktie: Fokus på Vestas

Her ses en vindmølle fra MHI Vestas ved Horns Rev 3
Her ses en vindmølle fra MHI Vestas ved Horns Rev 3 Foto: Michael Drost-Hansen
Vis mere

Vestas får traditionelt altid mange nye ordrer op til afslutningen på et kvartal. Andet kvartals sidste dag var ingen undtagelse.

På 2. kvartals sidste dag var ordreindgangen på hele 957 MW, hvilket sikrede et ordreindtag på 3.076 MW, hvortil kommer ikke-annoncerede ordrer. I forhold til 1. kvartal er det en fremgang fra 2.064 MW i annoncerede ordrer, hvortil kom 1.247 MW i ikke-annoncerede ordrer.

Dette tal blegner dog i forhold til 2. kvartal sidste år, hvor der blev annonceret ordrer på 4.601, hvortil kom 1.095 MW i ikke-annoncerede ordrer. Vestas er altså lidt bagud i forhold til sidste års niveau, hvilket kan være forklaringen på, hvorfor Vestas flere gange er blevet afvist ved forsøg på at bryde over 700-720, som er en hård modstandszone rent teknisk.

Hvordan 2. kvartal ender, ved vi først 11. august, når regnskabet kommer. Regnskabet for 1. kvartal fra primo maj viste en omsætningsfremgang på hele 29 pct. til 2.235 mio. euro, men indtjeningen skuffede med et EBIT-underskud på 54 mio. euro. EBIT-marginen endte på -2,4 pct. mod + 2,5 pct. i samme periode året før.

Ordreindgangen er udtryk for de fremtidige arbejder. På det punkt gik det altså godt i 1. kvartal med + 10,2 pct. i forhold til for et år siden. Ordrebeholdningen ligger i all-time-high med en værdi på 15,9 mia. euro, for så vidt angår vindmølledelen, mens serviceordrerne (lange aftaler) er oppe på 18,2 mia. euro i værdi – totalt en ordrebog på 34,1 mia. euro svarende til lidt over to års omsætning. Aftalerne er i hus – nu skal der så eksekveres på ordrebogen, samtidig med at man løbende skal sikre sig nye ordrer.

Offshoreaktiviteterne i joint-venturet MHI Vestas indgår ikke direkte i en vurdering af Vestas, men alligevel bør man skele lidt til, hvad der sker her, idet Vestas ejer halvdelen af selskabet. Her blev der medio juni indgået en stor ordre på 1.140 MW til et projekt i Storbritannien.

Da 1. kvartals-regnskabet blev præsenteret, holdt ledelsen fast i suspenderingen af årets Guidance, der ved årets start lød på en omsætning på 14-15 mia. euro (mod 12,1 mia. euro i 2019). Serviceomsætningen stod til en vækst på 7 pct. og en EBIT-margin på 25 pct. For koncernen var der forventet en overskudsgrad (EBIT) før særlige poster på 7-9 pct. (8,3 pct. i 2019). Trods en mat start på året indikerede ledelsen, at man formentlig kunne nå de oprindeligt udmeldte mål for 2020, men visibiliteten var så lav, at man ikke turde melde dette fast ud.

Hvis vi estimerer et salg i år på 14,5 mia. euro og en EBIT-margin på 8 pct., vil det svare til ca. 4,0 euro pr. aktie - ca. 30 kr. Ved kurs 695 svarer det til en P/E 2020E på 23,1.

Den 18. juni  meddelte konkurrenten SiemensGamesa, at selskabets topchef fratræder med øjeblikkelig virkning, hvilket formentlig skyldes utilfredshed med manglende indtjening. For regnskabsåret 2019/20 ventes et negativt EBIT. Det kan udlægges både positivt og negativt i relation til Vestas.

Dårligt konkurrentnyt kan betyde, at Vestas har vundet markedsandel, men omvendt kan det også betyde, at hele sektoren er under pres. Det ved vi mere om, når regnskabet for 2. kvartal kommer den 11. august.

Vestas startede året i kurs 673,2 og handler nu til kurs 695 (+3,2 pct.). Det skal ses i lyset af en stigning på 8 pct. i C25-indekset. Baseret på kursudviklingen er det fristende at købe Vestas, men man bør dog efter min mening afvente køb til efter regnskabet, eller hvis aktien siver nedad forud for regnskabet.

Vestas svinger altid kraftigt op til og efter regnskaber. Enten misser man lidt af en optur, eller også får man mulighed for at gøre et godt køb på et eventuelt kursfald.

Styrker

Verdens førende producent af landvindmøller, Vestas, er også eksponeret mod havvindmøller via MHI Vestas joint-venturet. Serviceordrer med højt dækningsbidrag og lange aftaler giver stabilitet.

Svagheder

Man søger videst muligt at etablere egen produktion på store markeder. Det kræver investeringer og øger risikoen for stop/go-beslutninger.

Muligheder

Udvikling af nye mølletyper skal holde selskabet foran konkurrenterne. Det er stadig muligt at trænge ind på helt nye markeder.

Trusler

Verdens politikere har besluttet at satse store summer på udvikling af alternativ energi. Her forekommer solenergi eller helt nye måder at skabe energi på at være en trussel.

John Stihøj ejer ikke aktier i Vestas.

Læs også: Morten Springborg: Her går prisbevidste investorer glip af gode aktier

Læs også: Ugens Aktie: Kan komme styrket ud af krisen

Hver uge bringer vi en fundamental analyse af en aktie i samarbejde med Aktieinfo. Analysen udarbejdes af John Stihøj, som har mangeårig erfaring fra den finansielle sektor, og Lau Svenssen, kendt fra bl.a. Millionærklubben. Lau Svenssen har beskæftiget sig med aktieanalyse siden 1978. Du kan lytte til Millionærklubben her.