Henter kommentarer

Ugens Aktie: Kan komme styrket ud af krisen

Foto: Mads Nissen
Vis mere

 

Columbus er en international it-virksomhed, der sælger softwareløsninger, licenser, konsulentydelser og support til kunder i Danmark, Sverige, Norge, Holland, USA, UK, Rusland og Baltikum. Gentagne opkøb har udvidet forretningsomfanget fra primært kunder i fødevare-, detail- og produktionssektoren til også at omfatte handelsvirksomheder samt leje og leasing. Det hidtil største køb blev foretaget i januar 2018 i form af svenske iStone, hvorved forretningsomfang og antal medarbejdere blev udvidet med 50 pct.

Coronakrisen har skabt usikkerhed i alle virksomheder, men på sigt kan Columbus faktisk kommet styrket ud af krisen. I tiden efter corona vil der formentlig ske en varig ændring i forbrugeradfærden. Under krisen har folk vænnet sig til handel via internettet, og det vil givetvis flytte endnu mere salg fra fysiske butikker til e-handel. Og på dette punkt står Columbus stærkt, idet der er tilført vigtig knowhow via købet af iStone. En del virksomheder har oplevet hackerangreb, og det vil kræve endnu større sikkerhed hos kunderne, ikke mindst hos fødevareproducenter. Digitaliserings- og cloud-processen vil fortsætte mange år frem.

Købet af iStone i Sverige er en stor mundfuld. Intentionen er, at iStone skal være fuldt integreret i Columbus ved udgangen af indeværende år, hvorefter der for alvor skal hentes synergier i form af lavere udgifter som følge af sammenlægning af en række aktiviteter og stigende krydssalg mellem selskaberne. Columbus ejer 51 pct. af iStone. Restbetaling er baseret på en earnout-aftale til og med 2020. Integrationsprocessen forløber planmæssigt. Vi ser dog risiko for, at corona kan forsinke processen til ind i 2021. Ledelsen har ikke selv meldt ud herom.

Aktiviteterne i Nordamerika står for 16 pct. af koncernsalget. Her har der i hele 2019 været udfordringer med vigende salg og indtjening. En ny lokal ledelse er indsat, og ledelsen er fremkommet med en plan for en turn-around, der skulle lykkes i løbet af 2020. Tidspunktet er dog blevet rykket, og nu ventes turn-around-processen at strække sig ind i 2021. Det har i 2019-regnskabet medført en nedskrivning af goodwill relateret til datterselskabet i Nordamerika på 90 mio. kr. Det er afgørende, at udfordringerne i Nordamerika hurtigt løses og ikke viser sig at blive varige.

Et element af takeover-mulighed

Salget voksede i første kvartal med 4 pct. Salgsvæksten var i 2019 på 3 pct. Nettoresultatet i 2019 skuffede med blot 21 mio. kr. som niveau, men det skal ses i lyset af den store goodwill-nedskrivning, som medførte, at 2019 blev et unormalt svagt år indtjeningsmæssigt. Indtjeningen i andet kvartal bliver også svag, da mange kunder givetvis har været meget tilbageholdende med at foretage nye investeringer i it-infrastruktur m.m.

Generelt har salgsvæksten over tid været for lav set i forhold til andre danske it-selskaber som Netcompany, SimCorp og cBrain. Det har sat negative spor i aktiekursen, der i 2019 faldt med 24 pct. og aktuelt for 2020 er nede med 18 pct. Til gengæld har det også gjort aktien 'billig'. For 2020 estimerer jeg et nettooverskud på 75 mio. kr. efter indregning af estimeret negativ effekt fra Corona, hvorved aktien handler til en P/E 2020E på 13,3. Børsværdien er på 991 mio. kr. Columbus havde ultimo sidste år 6.233 aktionærer. Ib Kunøe er hovedaktionær og ejer 46,4 pct. Kun halvdelen af aktierne er ude i frit flow.

Børsværdien er lav efter en markant svagere kursudvikling end markedet generelt, og P/E ligger under branchegennemsnit. Columbus burde have mulighed for at løfte salget i de kommende år, især hvis integrationen med iStone giver de ventede synergier, og hvis udfordringerne i Nordamerika bliver løst. Dertil kommer et element af takeover-mulighed, der gør, at jeg samlet set mener, at casen forekommer interessant.

Styrker

Bred produktportefølje målrettet kundernes efterspørgsel om digitalisering, e-handel og cloud-konvertering. Forretningen er skalerbar og rummer stordriftsfordele.

Svagheder

For lav organisk vækst. Høj lønudgift svarende til 60 pct. af omsætningen betyder, at konsulenternes timeforbrug hele tiden skal optimeres.

Muligheder

Opkøb har øget den geografiske dækning og åbnet for skalering af salget. Det kan og bør løfte både salg og indtjening. Columbus kan blive mødt af et takeover-bud.

Trusler

Problemfri integration af iStone er vigtigt. Senere års mange opkøb har medført en stor stigning i goodwill-posten. Nedskrivninger skal undgås.

John Stihøj ejer aktier i Columbus.

Læs også: Michelle Nørgaard: 3 aktier, der kan vinde på klimaforandringerne

Læs også: Lau Svenssens med dyster forudsigelse: Vi står foran et stort dyk

Læs også: Ugens aktie: Frontløber inden for enormt marked

Hver uge bringer vi en fundamental analyse af en aktie i samarbejde med Aktieinfo. Analysen udarbejdes af John Stihøj, som har mangeårig erfaring fra den finansielle sektor, og Lau Svenssen, kendt fra bl.a. Millionærklubben. Lau Svenssen har beskæftiget sig med aktieanalyse siden 1978. Du kan lytte til Millionærklubben her.