Henter kommentarer

Aktiechef: Sådan skal du sprede aktierne i din portefølje


Hvordan risikospreder man bedst aktierne i ens portefølje?

Det spørgsmål stiller en lytter i onsdagens afsnit af Millionærklubben til Michael Friis Jørgensen, der er aktiechef fra HC Andersen Capital og fast porteføljeforvalter i Millionærklubben.

Mere specifikt spørger lytteren om man skal sprede risikoen i ens aktier ved at købe op i forskellige brancher eller om det er bedre at købe aktier fra forskellige lande.

»Jeg foretrækker brancher. Jeg kunne godt forestille mig, at landefaktoren begynder at komme en lille smule tilbage, men brancher er bare bedst,« lyder det fra aktiechefen.

Læs også: Topchef advarer: Verden har reageret for langsomt på Kinas udvikling

»De selskaber vi ofte køber er multinationale selskaber, hvor lande faktoren måske ikke er lige så afgørende,« tilføjer han.

Hertil kommer han med eksemplet: Du køber en amerikansk aktie, men så har selskabet måske 60 pct. af deres salg på det amerikanske marked og 20 pct. i Europa samt 10 pct. i vækstlande. Dermed bliver din portefølje alligevel eksponeret mod flere lande, selvom du har købt en amerikansk aktie.

»Virksomheder er så globale, at det nok er ved at sprede på brancher, hvor du sikre dig mest imod, at de ikke svinger sammen,« tilføjer han.

Læs også: Aktiechef: Her skal aktierne hen i 2023

Dog er der noget, der kan være ved at ændre sig.

Selvom 'landefaktoren har været død i 15 år', som Michael Friis Jørgensen beskriver det, så kan det godt være, at det er en faktor, vi skal til at kigge på igen i fremtiden, forudser han.

»Jeg tror, at vi begynder at skulle vende os mod at kigge på lande, da jeg tror, at landefaktoren vil få en lille form for genfødsel,« siger aktiechefen.

Han peger blandt andet på denne deglobalisering, som vi især så blev skudt i gang under coronapandemien. Her fik forsyningsproblemer flere virksomheder til at rykke produktionen tættere på deres kunder, og dermed gå imod denne globalisering, som ellers har hersket i de sidste årtier, hvor produktionen er blevet lagt, hvor det var billigst.

Her kan du høre onsdagens afsnit af Millionærklubben:

Læs også: Danske Bank om den økonomiske nedtur: Sådan bliver recessionen

Læs også: Cheføkonom: Derfor kan vigtigt møde være 'forældede nyheder'