Henter kommentarer

Danskere svindlet for millionbeløb


Med løfte om at tjene hurtige penge på eksempelvis kryptovaluta, lokker kriminelle hvert år danskere i en fælde.

Alene sidste år svindlede kriminelle sig på den måde til 59 mio. kr. Målet var dog endnu større, men de danske banker fik stoppet at 100 mio. kr. endte i de forkertes hænder.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Finans Danmark, interesseorganisation for blandt andet banker, realkredit og værdipapirer.

Læs også: Dansker mistede formue i uhyggeligt svindelnummer: 'Det har været så forfærdeligt'

»Bankerne har heldigvis stor succes med at stoppe tabene i rigtig mange tilfælde. De har stort fokus på at reducere svindlen, f.eks. ved at få lukket falske hjemmesider, der huser svindlen,« lyder det fra Finans Danmarks digitaliseringsdirektør, Michael Busk-Jepsen, i meddelelsen.

I en årrække har investeringssvindlen været stigende. I 2018 blev der stjålet 33,5 mio. kr., i 2019 53 mio. kr. og i 2020 lød beløbet på hele 68 mio. kr.

I år er det især svindel med kryptovaluta, de kriminelle har haft held med at bedrage med.

»I 2021 har vi set en særlig tydelig tendens med svindel med kryptovaluta. Falske reklamer på sociale medier bliver for mange ofre indgangen til en dialog med svindlerne. Med telefonopkald og e-mails fra falske investeringsrådgivere og med falske hjemmesider, der viser ”investeringens” positive udvikling, får de bildt ofrene ind, at de er i færd med en lukrativ investering i bitcoins eller anden kryptovaluta. Men det hele er svindel. Og pengene forsvinder,« lyder det fra Michael Busk-Jepsen.

Finans Danmarks gode råd om investeringssvindel

  • Vær opmærksom på at denne type svindel eksisterer. Og del denne viden i dit netværk og din familie.
  • Søg altid uvildig finansiel rådgivning, før du overfører penge eller foretager en investering. Og vær kritisk overfor tilbud der lyder for godt til at være sandt.
  • Vær opmærksom på fremtidige svindelforsøg. Hvis du en gang har investeret i et fupnummer, så vil svindlerne sandsynligvis have dig som et fremtidigt mål eller sælge dine kontaktoplysninger til andre kriminelle.
  • Hvis du er blevet svindlet, så stop al kontakt, kontakt straks din bank og hør om der er mulighed for at tilbageføre nogle af dine penge. Gem din korrespondance og anmeld sagen til politiet.

Kilde: Finans Danmark

Læs også: Giftig cocktail rammer boligkøberne

Læs også: Danske Bank: TINA er ved at dø