Henter kommentarer

| Opdateret

Investorer har tabt over 200 milliarder på Ørsted – nedturen fortsætter mener storbank


 

Den delvist statsejede energikoncern Ørsted har været et flagskib og symbol for den grønne omstilling, dansk erhvervsliv og på det danske aktiemarked. Men siden årsskiftet er det gået helt galt for aktionærerne.

Ørsted er den dårligste aktie på hele det danske aktiemarked, inklusive de mange små sidepapirer, hvor flere af dem er præget af inaktivitet og deraf følgende vilkårlige og kraftige udsving. I 2021 har aktionærerne mistet omkring 30 pct.

Da aktien satte rekord 7. januar var hele Ørsted værdisat til 570 mia. kr. Tirsdag eftermiddag var markedsværdien faldet til 368 mia. kr. – det samlede tab siden toppen kan således opgøres til 202 mia. kr.

Se listen: Her er verdens største selskaber

De høje værdiansættelser, der fulgte i kølvandet på den enorme interesse for grønne aktier fik også flere iagttagere til at tale om en »grøn boble« på aktiemarkeder. Nedturen i år har også ramt andre af de grønne aktier som Vestas og Rockwool. Men Ørsted udgør bundproppen.

Selvom kursen er dykket, lægger aktieanalytikeren Mark Freshny fra storbanken Credit Suisse ikke fingrene imellem. Det fremgår af en ny analyse af selskabet, som Euroinvestor er i besiddelse. Ørsted-aktien er slet og ret for dyr, mener Mark Freshny.

»Vi mener fortsat, at aktierne er for dyre målt på de fundamentale forhold,« skriver han i rapporten.

Læs også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Storbanken roser ellers ledelsen for at have skabt mere klarhed om de problemer, der har været med kabler på 10 vindparker. Ifølge Credit Suisse's beregninger koster det isoleret set 7 kr. pr. aktie i form af meromkostninger.

De nye projekter er imidlertid heller ikke så rentable som tidligere.

Ørsted har stået som et lysende eksempel på, hvordan en – i bogstavelig forstand – kulsort virksomhed kan omstille sig til en grøn virksomhed. Nok var Ørsted global frontrunner, men de glade dage er slut, hvor Ørsted havde markedet næsten for sig selv.

Læs også: Kapitalforvalter jagter aktiejuveler – 7 aktier de satser på

»Vi mener, at intens konkurrence har drevet afkastet for nye projekter ned,« fremgår det.

Afhængig af forskellige scenarier for udviklingen af afkastet, kapitalomkostninger og renter skitserer den schweiziske storbank to scenarier. I det mest optimistiske forventninger skal lande ligge på 1415 og i det mest nedtrykte skal kursen helt ned i 375. I det spænd mener Credit Suisse, at det mest realistiske scenarie over de kommende 12 måneder vil være en aktiekurs på 550 kr. pr. aktier – altså markant under gårsdagens lukkeniveau på 872 kr..

Med til historien hører dog, at Credit Suisse har det suverænt mest negative syn på Ørsted. Ifølge datatjenesten Bloomberg er det gennemsnitlige kursmål blandt de 26 analytikere, der offentliggør kursmål, på 1084 kr. pr. aktie. Altså ser analytikerne i gennemsnit et potentiale i selskabet.

Ofte er aktieanalytikere imidlertid »bag ud« i forhold til markedets bevægelser og justerer løbende kursmål uden nødvendigvis, at ændre selve anbefalingerne.

Bloomberg anfører, at 13 analytikere anbefaler køb, 12 hold og kun 5 har en salgsanbefaling.

Læs også: Aktieskolen lektion 2: Mascha Vang, Lars Tvede og Female Invest - verdens bedste aktieråd

Læs også: 5 tip til dit første aktiekøb