Henter kommentarer

| Opdateret

Prischok - danskerne ramt af voldsomme prisstigninger


Priserne brager op i Danmark. Det sker i et tempo, som ikke er set i flere årtier.

Ikke siden 1983 er priserne skudt så kraftigt i vejret fra en måned til den næste måned.

Inflationen nåede op på 8,7 procent fra 8,2 procent i juni, viser friske inflationstal fra Danmarks Statistik

Læs også: Derfor kan din næste smartphone koste op mod 20.000 kr.

Dagens tal svarer ifølge Danske Banks cheføkonom Las Olsen til, at en gennemsnitlig børnefamilie skal betale 5.300 kroner mere for sit månedlige forbrug end for et år siden.

Det er selv i tilfælde af, at man indregner lønstigninger i den periode. Der er alligevel tale om et fald i levestandarden på cirka 3.200 kroner om måneden, forklarer Las Olsen i en kommentar.

Læs også: Han forudså, at priserne ville brage op – nu ser han ny, stor risiko

»Den voldsomme inflation i Danmark og mange andre steder viser, at der for tiden er for mange penge, som folk forsøger at omsætte til for få ting. De mange penge skyldes ikke mindst, at man under coronakrisen forsøgte at holde hånden under økonomien med rentenedsættelser og hjælpepakker, så som udbetalingen af feriepenge i Danmark.

Årsagen er ifølge ham, at der - set i bakspejlet -  blev gjort mere end nødvendigt under coronakrisen. Situationen er blevet forværret af problemer med forsyningen af energi i kølvandet på  Ruslands invasion af Ukraine.

Læs også: Danske pensionsgiganter i stort skifte på aktiemarkedet

»Det går langsomt med at øge udbuddet, så kuren mod inflationen er, at vi skal være fattigere. Det bliver vi så også helt automatisk, når prisstigningerne udhuler vores købekraft, med mindre indkomsterne følger med op. Men hvis der breder sig en forventning om, at inflationen vil blive ved med at være høj, så vil det smitte af på lønstigninger og andre indkomster, og så bliver forventningen om inflation en selvopfyldende profeti. «

»Derfor er centralbankerne i gang med at sætte renter op for yderligere at dæmpe økonomien og signalere, at de ikke har tænkt sig at tillade en vedvarende høj inflation. Det ser ind til videre ud til at lykkes, men til gengæld er det meget sandsynligt, at vi står over for en økonomisk afmatning og højere arbejdsløshed, før problemet er løst. «

Læs også: Storbank ser faresignal: I 2000 og 2007 blev aktierne halverede

Læs også: Bankchef til danskerne: Du kommer nok snart til at ændre dit liv