Henter kommentarer

| Opdateret

Priserne går amok - 2,5 mio. danskere har aldrig oplevet så vilde stigninger


Helt almindelige danskere oplever lige nu ekstraordinært store prisstigninger.

Det står klart med helt nye inflationstal fra Danmarks Statistik. Inflationen nåede i marts op på 5,4 pct, og inflationen er dermed på sit højeste i mere end 35 år.

Der er ifølge Danske Erhvervs seniorøkonom Kristian Skriver tale om »vilde« og »sjældne« tal.

Læs også: Goldman Sachs ser disse aktier som 'pengeautomater'

»2,5 millioner danskere har aldrig tidligere oplevet så høje prisstigninger,« lyder det fra Kristian Skriver, der bemærker, at det dækker over 43 pct. af befolkningen.

Inflationen var til sammenligning 4,8 pct. i februar, og der er med andre ord tale om den højeste årsstigning i forbrugerprisindekset siden maj 1985, hvor årsstigningen ligeledes var 5,4 pct. Det er særligt højere priser på energi, der sender inflationen mod himlen, oplyser Kristian Skriver.

Læs også: 'Superbillig' sektor: Det er aktiemarkedet, der siger 2 ting

»Det understreger, at så høj inflation, som vi er vidne til i øjeblikket, er et yderst sjældent fænomen i Danmark. Det er rent ud sagt vilde tal, der viser, at den almindelige dansker er ramt af ekstraordinært store prisstigninger,« lyder det.

Inflationen er ifølge ham hamret op, fordi Ruslands invasion af Ukraine har ført til markante prisstigninger på energi. Det sker på et tidspunkt, hvor priserne på en lang række andre råvarer er steget voldsomt. Forklaringen er ifølge Dansk Erhverv, at både Ukraine og Rusland udgør en stor del af den globale eksport. Det er særligt tilfældet for hvede, majs og solsikkeolie, lyder det.

»De kraftigt prisstigninger på energi og råvarer kommer på det værst tænkelige tidspunkt, hvor inflationen allerede er på det højeste niveau i flere årtier. Ovenpå genåbningen af økonomien er den globale efterspørgsel efter energi steget kraftigt, mens udbuddet af energi er svagt.«

Der er tale om den højeste inflation siden maj 1985.

Læs også: Storbank om svensk aktie: Udsigt til 'spektakulært indtjeningsmomentum'

Læs også: Dansk fond stryger til tops: Her ramte de rigtigt - og disse aktier styrede de udenom