Henter kommentarer

Professionel investor: Dette kigger vi på, før vi investerer


Hvis du er ny på aktiemarkedet, kan det måske være svært at finde ud af om, en aktie er værd at investere i. Her kan du få råd fra en professionel investor om, hvad man bør kigge på hos et selskab, inden man smider pengene i det.

Vi har talt med Dan Wejse, som er porteføljemanager i kapitalforvalteren MW Compounders, der fokuserer på langsigtet investeringer i compounder-aktier.

Når MW Compounders investerer, kigger de blandt andet på kapitalallokering og værdiansættelse. Det og meget mere kan du blive klogere på i denne artikel.

Læs også: Disse 5 aktier klarer sig godt med stigende renter

Organisk vækst
Mange selskaber har et tal, der hedder organisk vækst. Tallet er et udtryk for selskabets vækst, som ikke er baseret på opkøb. Det er et vigtigt tal at sætte sig ind i, forklarer Dan Wejse fra MW Compounders.

»Selskabet skal vokse. Ikke fordi de køber op, men fordi de har en forretning, der udvikler sig positivt. Det er meget få selskaber, som er interessante at være aktionær i, hvis ikke de udvikler deres forretning over tid. Vi investerer i selskaber, som vokser,« siger Dan Wejse til Euroinvestor.

Man kan ofte finde den organiske vækst i selskabets regnskab, som typisk vil være tilgængelig på selskabets hjemmeside.

Læs også: C25-aktie lider under 'evigt pres' - børshus ændrer anbefalingen

Afkast på den investerede kapital
Det er vigtigt at kigge på, hvor meget selskabet får ud af sine investeringer.

»Afkast på investeret kapital fortæller, hvilket afkast selskabet får, når det investerer i en ny maskine eller mere lager. Hvis vores afkastkrav f.eks. er 7 pct., skal selskabet levere et afkast, som er højere end 7 pct. Men det skal gerne også være noget højere end 7 pct for, at det er attraktivt, da der også skal være plads til, at noget kan gå galt,« fortæller Dan Wejse.

Tallet kan typisk også findes i regnskabet under forkortelsen ROIC.

Kapitalallokering
Noget andet, der er værd at se på, er, hvad en virksomhed gør med deres penge. Kapitalallokering handler om, hvor ledelsen flytter pengene hen.

»Når selskabet er vokset og har investeret det, det kan, i den organiske forretning, så ser vi på, hvad de gør med de penge, der er tilovers. Står de på balancen, bliver de udbetalt som dividender, bliver de brugt til aktiekøb, eller bliver de brugt på opkøb. Hvis det er det sidste, bruger vi ret meget krudt på at finde ud af om, de har skabt værdi med deres opkøb,« fortæller porteføljemanageren.

Læs også: C25-selskab klar med pengegave til aktionærerne

Dividender kaldes også udbytte. Det betyder, at selskabet bruger pengene, der er tilovers til at udbetale et beløb til investorerne. Det er er ifølge Dan Wejse en bedre løsning end, at pengene bare står på balancen.

»Hvis virksomheden kan lave et ordentligt afkast på at investere i egen forretning, er det positivt. Men hvis de ikke kan investere flere penge, vil vi gerne have dividende eller aktietilbagekøb. Det er bedre, at pengene ryger i vores lommer end, at de bare står på balancen,« forklarer Dan Wejse.

Værdiansættelse
For at finde ud af om en aktie er værd at investere i, er det en god ide at værdiansætte den. På den måde kan man vurdere, om den nuværende kurs for aktien er 'billig'.

Den mest kendte metode er nok at udregne P/E-tallet, men MW Compounders benytter sig primært af en såkaldt discounted cash flow-model eller DCF.

Læs også: Stjerneinvestor i kæmpe kollaps

Hvis man regner sig frem til, at aktien sandsynligvis vil give et afkast, er det en god ide også at tjekke nogle andre selskaber, påminder Dan Wejse. Afkastet skal vurderes efter, hvordan andre selskaber klarer sig, forklarer investoren.

Ledelsen
Det er ifølge Dan Wejse også en god ide at kigge på selskabets ledelse.

»Hvis der har været adskillige udskiftninger i ledelsen, giver det en indikation af, at det måske ikke er et særligt godt sted at være. Hvis ledelsen har siddet i mange år, og de har lavet gode resultater, er der gode chancer for, at de også leverer fremover. Hvis ledelsen har truffet en masse dårlige beslutninger om opkøb for eksempel, er der en risiko for, at det fortsætter,« fortæller Dan Wejse.

Læs også: Kæmpe bølge af kursmål kaster sig over danske aktier

Den professionelle investor påpeger, at det kan være en god ide at prøve at lure, om ledelsen er til at stole på.

»En anden ting, der er vigtig, er om ledelsens udtalelser om fremtiden også bliver realiserede. Mange af dem, der sidder i ledelser er ofte gode til at kommunikere overbevisende. Derfor er det en god ide at gå tilbage og kigge på om det, som ledelsen tidligere har sagt, er blevet til noget,« siger Dan Wejse.

En ledelse, der ikke leverer på deres forventninger, er et dårligt tegn, ifølge porteføljemanageren.

»Hvis de står og lover guld og grønne skove, men det ikke rigtig er blevet til noget, så er det ikke så interessant,« siger Dan Wejse.

Du kan kigge i Euroinvestors aktieordbog, hvis du gerne vil have styr på andre begreber indenfor aktiemarkedet.

Læs også: 12 børsudtryk, du bør kende

Læs også: Din guide: Sådan hænger regnskabstallene sammen