Henter kommentarer

Professionel investors råd til nye investorer: 'Hvis du har hørt det i pølsevognen, ved alle det'


Det kan måske virke uoverskueligt at kaste sig ud i investering i aktiemarkedet nu. Derfor har Euroinvestor spurgt en professionel investor om råd til nye investorer.

Vi har talt med Dan Wejse, som er porteføljemanager i kapitalforvalteren MW Compounders, der fokuserer på langsigtede investeringer i compounder-aktier.

»Når man investerer i aktier, er det godt selv at have en holdning til den fremtidige udvikling i selskaberne. Det er ikke sikkert, at det bliver en god investering, selvom en aktie er positivt omtalt i avisen. Der er ofte en tendens til, at når alle snakker om et selskab som en god investering, så er der også høje forventninger indbygget i aktiekursen,« siger Dan Wejse til Euroinvestor.

Aktiekursen er prisen på en aktie. Når man siger, at noget er indbygget i aktiekursen, betyder det, at markedet allerede har forventet det og justeret prisen derefter.

Hvis man blindt følger det, der er populært, kan det blive sværere at anskaffe sig et afkast, mener den professionelle investor.

»Det øger nogle gange risikoen for, at det ikke bliver en god investering. Hvis du har hørt det nede i pølsevognen er det nok, fordi alle godt ved, at det er en god aktie, og så er det nok også afspejlet i prisen. Derfor er det en god idé, selv at prøve at danne sig en holdning til, hvad man synes, at aktierne er værd. Vi bruger ret meget krudt på at forstå selskaberne og lave vores egne værdiansættelsesmodeller,« forklarer Dan Wejse.

En værdiansættelsesmodel er en metode til at vurdere, om kursen er attraktiv. Et eksempel på en værdianættelsesmodel kan være P/E-tallet. Men at regne ud, om en aktie er billig eller dyr er ikke så let.

»Det er altid det, der er utroligt svært i aktiemarkedet. Det handler jo ikke kun om at finde en god virksomhed. Det handler også om at finde ud af, hvilken kurs man er villig til at betale. Det kommer med erfaring og en struktureret tilgang,« siger Dan Wejse.

Euroinvestor har også lavet en artikel, om hvad man skal kigge på i selskaber før man investerer i dem.

For at kunne danne sin egen holdning til kursen, skal man ifølge porteføljemanageren prøve at tænke fremad.

»Man kan overveje, om den indtjening, man ser nu, også kan forventes fremadrettet. Lad os sige for eksempel, at du kiggede på et selskab under corona, som havde en restaurantkæde. Hvis alle restauranter er lukket, er det klart, at indtjeningen vil være dårlig, men det er jo ikke den normale indtjening. Så ser aktien måske meget dyr ud, hvis man kun tænker på indtjeningen her og nu, men det er måske kun et midlertidigt pres på indtjeningen,« forklarer Dan Wejse.

Han fortæller, at mange, der begyndte at investere under corona, nu står overfor en ny virkelighed.

»Henover coronaperioden var der tendens til, at alle troede, at aktieinvestering var let, fordi kurserne steg og steg. Mange fik måske fejlagtigt indtryk af, at de var rigtig gode til at investere i aktier. I år har vist, at det er svært i perioder,« fortæller Dan Wejse.

Han beskriver de nuværende kursfald, som et wakeupcall for mange nye investorer. Dan Wejse mener, at det kalder på ydmyghed fra de nye investorer, og at man skal huske på, at man konkurrerer mod alle de professionelle.

Det betyder dog ikke, at man skal holde sig fra at springe ud i aktier.

»Hvis man gerne vil investere selv, skal det især drives af, at man synes, at det er sjovt. Ellers er tiden formentlig bedre brugt på noget andet. Så vil jeg foreslå, at du finder nogle virksomheder, som er af god kvalitet. Prøv så at sætte dig ind i virksomheden og bliv klogere. Hvad laver selskabet, hvordan udvikler resultaterne sig, hvad betaler man for en krones indtjening,« siger Dan Wejse.

Hvis man ikke gider at lægge kræfterne i det, kan man stadig få andre til det, påpeger kapitalforvalteren.

»Hvis det ikke interesserer en, så synes jeg enten, at man skal købe et passivt produkt eller få nogle professionelle til det, altså købe sig ind i en aktiv investeringsforening som vores. Så er der jo nogen, der bruger krudtet på det. Det er måske en god måde at starte på,« siger Dan Wejse.

Du kan kigge i Euroinvestors aktieordbog, hvis du gerne vil have styr på andre begreber indenfor aktiemarkedet.

Læs også: 12 børsudtryk, du bør kende

Læs også: Din guide: Sådan hænger regnskabstallene sammen