Henter kommentarer

| Opdateret

Så mange aktive aktiefonde taber til markeder


Kun 15 pct. af de aktive danske aktiefonde har præsteret at slå markedet over en periode på 10 år.

Det skriver Børsen på baggrund af en rapport fra det amerikanske finanshus S&P, der peger på, at 85 pct. af de aktive aktieforvaltere over en periode på 10 år har præsteret et dårligere afkast end markedet. Målet for aktive kapitalforvaltere er ellers at få pengene til at vokse mere end ved, at pengene blot var passivt investeret.

»Analysen bekræfter, at aktiv forvaltning er en svær disciplin. Den fordel, der er ved at sidde ekstra tæt på de hjemlige selskaber, kommer dem tilsyneladende heller ikke til gode længere. De 15 pct., der så rent faktisk formår at slå markedet, er sjældent også dem, der gør det fremadrettet,« påpeger den tidligere chefanalytiker hos Morningstar, Nikolaj Holdt Mikkelsen, ifølge Børsen.

Hvad gør det så svært at slå markedet?
»Det er et godt spørgsmål, for dem, der prøver, går på arbejde hver dag for at forsøge netop det. En af forklaringerne er, at de aktive forvaltere har omkostningerne imod sig. Jo dyrere investeringsprodukterne er, jo sværere bliver det over tid at slå markedet. Det er en svær disciplin,« udtaler Nikolaj Holdt Mikkelsen over for Euroinvestor.

Han mener, at det for private investorer bør vække til eftertanke, at de professionelle - som tænker aktier 24/7 - har svært ved at slå markedet.

»Så kan man som privatinvestor godt tænke 'Hvad er forudsætningerne for, at jeg kan slå markedet',« udtaler han.

Han mener samtidig, at der er nogle aktivklasser, hvor det for private investore giver mere mening at være eksponeret via passive aktiefonde. På visse dele af aktiemarkedet har aktive forvaltere det sværere end andre steder, forklarer han.

»Det kunne eksempelvis være på amerikanske eller globale aktier. Hvis du vil være sikker på at ligge i den bedste del af feltet, så er vejen at købe sig ind i passive fonde,« udtaler han til Euroinvestor og uddyber:

»De passive fonde har den klare fordel, at de er langt biligere. Du kan ikke købe dig til et højt afkast, så høje omkostninger er ikke lig højt afkast. På obligationssiden er der nogle aktivklasser - virksomheds- og emerging markets - hvor det giver mening at bruge en aktiv forvalter.«

Hvad gør du selv?
»Det er en kombination, for det er ikke så sort/hvid. På aktiesiden giver det mening at bruge passive investeringsprodukter, mens det obligationssiden giver mening at kombinere det, for eksempel inden for virksomhedsobligationer, hvor det giver mening at bruge en aktiv forvalter,« udtaler Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Du kan læse mere om aktiv og passiv investeringer her.

Læs også: Chefstrateg: Derfor kan bankaktierne blive attraktive

Læs også: Lau Svenssen har købt en dansk aktie – en verdenskendt er røget ud