
Hvordan ville du placere 100.000 i aktiemarkedet?
Det spørgsmål har Euroinvestor stillet Danske Banks senior investeringsstrateg, Lars Skovgaard Andersen. Han ville investere halvdelen nu, og så ville han investere 50.000 om to-tre uger, når vi var igennem regnskabssæsonen, der allerede er skudt i gang i USA. Det skal ses i lyset af, at markedet i øjeblikket er optaget af en strammere retorik fra den amerikanske centralbank og forsyningskæder, der er under pres. Oven i det er der tegn på inflation, der ikke vil forsvinde, og energipriser, der er steget kraftigt.
»Som investor skal du have lidt af det hele, fordi der er en vis usikkerhed i forbindelse med renterne, inflationen og marginpresset og om de enkelte selskaber kan sende regningen videre til forbrugerne,« udtaler han.
Pengene ville strategen fordele imellem value-aktier, der er kendetegnet ved at være billige målt på nøgletallene, og vækstaktierne, som dækker over selskaber, der forventes at tjene mange penge i fremtiden.
Læs også: Kapitalforvalter: Bankaktier vil nyde godt af stigende renter – her er favoritterne
»Jeg har amerikanske aktier, som mit foretrukne, og europæiske aktier, som jeg godt kan lide. Jeg køber ikke emerging markets, for jeg tror stadig, at der er noget støj i forbindelse med Kina, der kan ramme emerging markets bredt set,« forklarer Lars Skovgaard Andersen. Emerging markets (EM) dækker over spirende vækstmarkeder, der tidligere blev kaldt udviklingslande – tænk Kina, Brasilien og Indien.
Til sammenligning er det brede amerikanske S&P 500-aktieindeks steget 24 pct., mens den europæiske pendant – Stoxx 600 – er steget 18 pct. MSCI Emerging Markets-indekset er steget blot 5 pct. i samme periode. Det skyldes ikke mindst et stort fald blandt kinesiske internetaktier på grund af frygten for nye stramme indgreb fra myndighedernes side.
»Jeg vil sige emerging markets er mere pending end tidligere. Jeg ville begynde at se efter, om der er noget emerging markets – uden Kina – der er interessant, for emerging markets kunne godt vinde på stigende råvarepriser,« lyder det fra investeringsstrategen.
Læs også: Pensionskæmpe: Upopulær del af aktiemarkedet kan være det bedste sted lige nu
Vægtningen afhænger af ens risikoprofil, og hvem du er som investor, forklarer han og henviser til, at han i grove træk ville sætte halvdelen af pengene i USA, 30-40 pct. af pengene i Europa og måske 10 pct. i emerging markets.
»Du ville have mest i USA, en pæn del i Europa og mindst i emerging markets. Hvis jeg absolut skulle have noget i emerging markets, skulle det være placeret i en bred emerging markets-fond, men jeg er ikke i nærheden af at købe kinesiske aktier endnu.« udtaler han og tilføjer:
»USA har en helt masse strukturelle vækstaktier, men de bliver ramt, hvis renten stiger. Europa har flere value-aktier og står ikke til at blive ramt af rentestigningerne på samme måde. Europa står omvendt til at blive ramt, hvis energipriserne fortsætter op,« udtaler han.
Læs også: 3 mulige vinder-aktier: 'Aktien kan ligge i porteføljen i 10 år'
Ser man på, hvilke dele af aktiemarkedet, der er mest interessant, så er det ifølge Lars Skovgaard Andersen finansaktierne, som kan vinde på en rentestigning, samt den del af markedet, der kaldes for kommunikationsservices, dvs. dér hvor vi som forbrugere er digitale.
Investeringsstrategen ville omvendt undervægte råvarer i porteføljen, fordi han tror, at efterspørgslen vil skifte fra en efterspørgsel på diverse varer til at være en efterspørgsel på diverse tjenester. Det betyder med andre ord, at vi kan nærmere os en top i råvarepriserne, forklarer han. Noget andet, som investeringsstrategen har som 'undervægt'er 'stabilt forbrug', som han mener er for dyrt. Cyklisk forbrug har han på 'neutralt', fordi inputpriserne kan blive en udfordring for de selskaber, der ikke nødvendigvis har evnen - pricing power - til at sende regningen videre til forbrugere, uden at salget bliver ramt.
Læs også: Investorerne trækker følehornene til sig: Købelysten er det laveste i to år
Læs også: Pensionskæmpe: Upopulær del af aktiemarkedet kan være det bedste sted lige nu