Henter kommentarer

Simon Richard Nielsen: Velkommen til Cirkus Musk


Det vælter ud med opsigtsvækkende meldinger fra verdens mest opsigtsvækkende, nå ja og rigeste, mand. Elon Musk trækker overskrifter verden over med sine visioner. Han er indbegrebet af, hvad vi i medierne betragter som en god historie. Nyhederne står i kø.

Men der tegner sig efterhånden også et forudsigeligt mønster i hans ageren.

I starten af 2021 løftede Elon Musk sløret for, at Tesla havde købt bitcoin for, hvad der dengang svarede til 9 mia. kr. Planen var, kunderne skulle kunne betale med kryptovalutaen for Teslas biler.

Et par måneder efter blev den plan skrottet. Eller rettere sagt, den blev udskudt fordi det tilsyneladende pludselig var gået op for Elon Musk, at skabelsen af nye bitcoin var forbundet med et massivt forbrug af energi - energi som for en stor dels vedkommende blev genereret af CO2-udledende energikilder.

Læs også: Racisme og fatale ulykker: Tesla smidt af prestigefyldt indeks

Hmm … Energiforbruget til de store haller med computerkraft, der benyttes til den proces, hvor nye blokke skabes i en blockchain kaldet proof of work, er en kendt og velbeskrevet kendsgerning.

Dramaturgien er den samme i den mulige overtagelse af Twitter. Først køber Musk knap 10 pct. af aktierne. Så vil han overtage alle aktier og lade Twitter afnoteret. Men ikke alligevel, forstår man. For det er tilsyneladende pludselig gået op for Elon Musk, at Twitter har en vis andel af falske profiler.

Hmm … Falske profiler på et socialt medie? Nej, nu har jeg lige godt aldrig.

Enten har Elon Musk fået kolde fødder, eller også roder han sig ud i en eller anden obskur genforhandling af sit eget bud på 44 mia. dollar for alle aktierne i Twitter.

Uanset, hvad har vi alle sammen fået endnu en tur rundt i manegen hos Cirkus Musk, en forestilling, der synes uden ende.

Sammen med resten af de højtflyvende vækstaktier fik Tesla en over nakken i onsdag aften. Det samme gjorde Twitter i øvrigt. Bloomberg anslår, at Elon Musk alene har mistet omkring 350 mia. kr. af sin formue siden han offentliggjorde sit bud på at købe Twitter. Den udvikling er trist uanset baggrunden - og ingen kan klandre Elon Musk for, at aktiemarkedet generelt modtager tørre tæsk i de seneste måneder.

Men læg mærke til Elon Musks ageren på Twitter i lyset af alle de åbenlyse problemer han skaber for sig selv. I går bekendtgjorde han, at han ikke længere vil stemmer på Demokraterne.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Lynkrak er stop-loss knappens kryptonit

I et andet Tweet spår han, at det politiske pres mod ham vil “eskalere dramatisk” i de kommende måneder.

Alt dette sker stort set samtidig med, at Tesla bliver smidt ud af et af verdens vigtigste aktieindeks, nemlig S&P 500 ESG-indekset. Altså et indeks, der følger de største virksomheder i USA, men med det lille twist, at virksomhederne skal leve op til højere standard for miljø, klima, samfundsansvar og gode ledelsesstruktur. ESG-indeks benyttes af både små og helt store professionelle investorer som for eksempel pensionskasser til at sikre, at de investerer ansvarligt.

Musk reagerede prompte på Twitter med et frontalangreb på selskabet bag udvælgelsen af S&P 500-indekset.

Og smed lige en lige højre i ansigtet på hele forsikringsindustrien, som han mener har sovet i timen og alt for dyre. Her kan han meget vel have ret. Men det indikerer naturligvis endnu et storstilet projekt for Elon Musk, der vil disrupte en hel industri og dumpe priserne på bilforsikring. Endnu en afledningsmanøvre?

Hvor alt dette ender, har jeg ingen idé om. Musks visioner er allerede i gang med ændre verdens gang inden for både bilindustrien og rumfarten. Spændende er det - lad os bare få en tur mere i Cirkus Musk. Og til aktionærerne i Tesla, vil jeg håbe på det bedste.

Læs også: Bavarian efter abekoppefund: Vi har det eneste godkendte produkt på markedet

Læs også: Simon Richard Nielsen: Danske Bank dropper udbyttet, og det er godt nyt for aktionærerne