Henter kommentarer

Simon Richard Nielsen: Lynkrak er stop-loss knappens kryptonit


 

Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

Vi hører det igen og igen: Husk nu at bruge stop loss funktionen på din handelsplatform.

Stop loss funktionen er din garanti for, at dine aktier ikke falder til under et niveau som du selv definerer som din smertegrænse.

Et simpelt eksempel er, at du har købt Ambu til kurs 100 inden for de seneste måneder. Men du også smerteligt bevidst om, at lige Ambu er en de mest svingende aktier på markedet. De store forventninger til selskabet betyder nemlig også, at det er en af dyreste aktier i Danmark, og når højt prissatte selskaber skuffer i et enkelt kvartal, så går det hurtigt nedad.

Læs også: Aktieværdier smuldrede væk – 'det var en meget ubehagelig situation'

En sædvanligvis fornuftig handel kunne for eksempel være, at Ambu til kurs 100 blev tilføjet et stop loss til kurs 80. Aktien er købt, men dykker den mere end 20 pct. er den solgt automatisk. Færdig bum - den gik ikke.

Men hvad så, hvis der kommer et lynkrak forbi, som det skete i dag omkring kl. 10.00 på det danske aktiemarked.

Ambu-aktien lukkede før weekenden i kurs 94,4. Ingen fare på færde, da markedet åbner mandag kl. 9.00.

Men som et lyn fra en klar himmel faldt hele det danske marked med de store aktier i front mere end 8 pct. - et fænomen, der kaldes et flash crash, og som formentlig skyldes en stor handel, der er blevet tastet forkert eller et teknisk uheld.

Midt i dette kaos blev Ambu sendt ud i et makabert dyk på 17,7 pct. Og dermed et godt stykke under kurs 80. Fuldstændigt uforvarende bliver stop loss funktionen således udløst og Ambu-aktierne forsvinder ud af depotet, helt som det bør.

Problemet er, at nedturen absolut intet hold har i virkeligheden.

Endnu ved vi ikke præcis, hvad der er foregået og om nogle handler eventuelt skal tilbageføres. Men surt er det. For Ambu rettede sig i løbet af et par minutter og handles mandag eftermiddag i kurs 93,6 et fald på mindre end 1 pct. siden i fredags.

Stop loss funktionen har altså en markant risiko for, at tab bliver realiseret på det værst tænkelige tidspunkt. Derfor er lynkrak eller i det hele taget pludselige og kortvarige bevægelser på markedet ren kryptonit for stop loss - en funktion, der kun bør benyttes, hvis man ikke er langvarig investor.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Danske Bank dropper udbyttet, og det er godt nyt for aktionærerne

Læs også: Chokbølger fik danske aktier til at styrtdykke: 'Det var ved at løbe løbsk'