Henter kommentarer

Store finanshuse kaster milliarder efter metal-boom'et


 

Priserne på en række metaller fortsætter med at stige på råvaremarkedet, hvor jernmalm i den asiatiske handel er gået i vejret med 10 pct. over weekenden. Også kobber, der er blevet det hotteste metal på kloden, fortsætter op og har slået ny rekord.

Samtidig kan finanstjenesten Bloomberg fortælle, at en række af de største spillere på det globale finansmarkedet, fortsætter med at hælde millarder af frisk kapital i forventning om en langvarig optur på råvaremarkedet. De markante stigninger på råvarer er i høj grad med til at puste til forventningen om, at udviklingen sætter sig i et markant hop i forbrugerpriserne også. Inflationen er i høj grad blevet et tema i verdensøkonomien.

Ifølge Bloomberg er mantraet på Wall Street lige nu »don't stop buying now«. Både Goldman Sachs og Bank of America anbefaler deres kunder, at give den gas på råvaremarkedet.

Verden over genåbner økonomierne i denne tid, hvilket har udløst en markant stigning i efterspørgslen på en række materialer. En form for ketchup-effekt. Samtidig bliver der trykket på speederen i forhold til investeringer i den grønne omstilling. Blandt bliver der bygget helt nye infrastruktur til opladning af elbiler i et rasende tempo.

Prisen på kobber er fordoblet over det seneste år til omkring 10.000 dollar pr. ton. Ifølge Bank of America er 20.000 dollar pr. i ton i sigte, hvis udbudet fejler og efterspørgslen fortsætter i det nuværende tempo.

Spekulation direkte i råvaremarkedet har i årevis været en død sild på de finansielle markeder, der har været mest optaget af teknologi, disruption og grøn omstilling.

Investorer søger muligheder i alle former for instrumenter, herunder via futures-kontrakter, børsnoterede fonde, der følger en underliggende råvare (meget lig en ETF) samt mineselskaber som giganterne Rio Tinto og BHP Group. Ifølge Bloomberg er de to mineselskaber tæt på at have den højeste prissætning nogensinde.

Her til morgen har Danmarks Statistik sendt de officielle tal for forbrugerpriserne på gaden. Der er tale om den højeste forbrugerprisstigning siden oktober 2017. Inflationen lød på 1,5 procent i april.

»I marts lød inflationen på 1 procent, og inflationen tager derved er yderligere hop op i april. Inflationen er særligt drevet af prisstigninger på tobak samt benzin og diesel. Som følge af Corona situationen er tallene mere usikre end normalt,« skriver økonom Anders Christian Overvad fra Arbejdernes Landsbank i  en kommentar til tallene.

Danskernes privatøkonomi bliver således også ramt nu.

»For en typisk børnefamilie betyder den nuværende inflation, at det er blevet 6.600 kr. dyrere for familien det sidste år. Tallene er dog lidt misvisende, da en del af denne stigning skyldes tobakspriser, og er familien ikke rygere, reduceres regningen til 4.300 kr.,« skriver økonom Anders Christian Overvad.

Læs også: Nordnet: Perfekt kvartal for bankerne

Læs også: Lau Svenssen: Opkøb af egne aktier – ingen smutvej til en positiv profil