De danske aktier har bedre udsigt til afkast den kommende tid end de populære amerikanske aktier.
Det er holdningen fra to banker, som rådgiver danskerne om aktier. Det drejer sig om Nordea og Sydbank.
Det syn på de to aktiemarkeder skyldes faktisk dårlige økonomiske udsigter ifølge aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.
B.T. og Euroinvestor samarbejder - derfor findes artiklen også på B.T.
»Vi ser en økonomi, som kommer til at bremse mere op i den kommende periode, og i det miljø vil der blive mere fokus på indtjeningen og indtjeningsudsigterne for rigtig mange virksomheder,« udtaler han.
Læs også: Danske Bank advarer mod brede kursfald: Disse aktier er ekstra sårbare nu
Aktieanalysechefen mener, at markedets nuværende forventninger til indtjeningerne globalt set er alt for optimistisk.
Der vil ifølge ham også ske et skift, hvor vi går fra at tale om, hvornår centralbankerne holder pause fra rentestigninger til, at vi taler om, hvornår centralbankerne sænker renterne.
»I sådan situation ligner et indtjeningsstærkt og stabilt dansk marked et bedre sted afkastmæssigt end, når vi kigger rundt i andre regioner. Også selvom at de danske aktier er dyrt prissat. Vi forventer betydeligt mindre indtjeningsskuffelser i Danmark. De mulige rentefald, kan sørge for, at den dyre prisfastsættelse ikke bliver et benspænd for bedre afkast,« siger Jacob Pedersen.
Læs også: Bombet aktie steg voldsomt – Lau Svenssen har købt op
Rentestigningerne har gjort ondt på de danske aktier, påpeger aktieanalysechefen, som mener at renteudviklingen fremover bliver vendt på hovedet.
»Den matematik vender formentlig rundt, når vi kigger længere frem, og det er en af årsagerne til, at vi ikke er så nervøse for danske aktier, selvom prisfastsættelsen er dyrere end andre steder,« siger Jacob Pedersen.
Sydbank har faktisk haft denne holdning til de danske aktier overfor resten af verden i omkring et år.
Sammenligner man det toneangivende danske C25-indeks med det amerikanske aktieindeks S&P 500, vil man dog se, at det danske indeks er steget 13,4 pct., mens det amerikanske indeks er steget med 16,2 pct. de seneste 12 måneder.
Læs også: Aktieanalysechef undrer sig over prisen: Her er aktierne meget dyre
Der er dog to ting, der hører med til historien, hvis man skal forstå, hvorfor Sydbank har været så positive på danske aktier, påpeger Jacob Pedersen
Det første er Novo Nordisk. Det forholder sig sådan, at C25-indekset har en begrænsning på, hvor meget hvert selskab må fylde. Så man kun på markedsværdien af de danske selskaber i indekset, skulle Novo Nordisk fylde meget mere i indekset. Det gør man imidlertid ikke. Selskaberne – herunder Novo Nordisk – er begrænset til at må fylde 15 pct.
C25-indekset giver dermed ikke det korrekte billede af, hvor meget danske aktier som helhed er steget, mener han.
Læs også: Saxo Bank: Her er 36 spændende 'grønne aktier'
For det andet var Sydbanks syn på danske aktier baseret på den forventning, som var mest udbredt dengang: At 2023 ville blive et år med recession, hvor danske aktier ville fremstå bedre.
Men nu er danske aktiers stjernestund altså udsat til 2024 ifølge Jacob Pedersen.
Han mener, at regnskabssæsonerne kommer til at give medvind til de danske aktier, da selskaberne kommer til at have pænere indtjeninger end i andre dele af verden.
Læs også: Aktiechef er dybt frustreret – lufter vild idé om dansk folkeaktie
I Nordea tror man også på, at de danske aktier har bedre udsigter på horisonten. Det fortæller bankens chefstrateg, Josephine Cetti.
»Det kan godt være, at det ikke er lige nu og her, men jeg tror også, at danske aktier går bedre tider i møde. Ser man 12 måneder frem, kunne jeg godt forestille mig, at danske aktier ville have klaret sig bedre end de amerikanske,« siger Josephine Cetti.
Der er rigtig mange dårlige nyheder, som er priset ind i de danske aktier, forklarer chefstrategen.
Omvendt er der flere gode nyheder, som er priset ind i de amerikanske aktier, som ikke er garanteret, for eksempel at økonomien får en såkaldt blød landing.
»Man kan altså få bedre værdi andre steder end i USA. Det er ikke fordi, amerikanske aktier er vildt dyre, men man kan bare få billigere aktier i andre regioner,« siger Josephine Cetti.
Læs også: Iværksætter fra Løvens Hule har lavet markant billigere boligmodel end Vurderingsstyrelsen
Lige nu mener banken, at man skal 'undervægte' amerikanske aktier, mens Nordea er 'neutral' på de danske aktier.
Stedet, hvor man skal finde de billige aktier, er de såkaldte emerging markets, ifølge Josephine Cetti.
»Vi ser ind i et 2024, hvor den økonomiske vækst er langt højere i emerging markets end væksten i Europa og USA. Der er langt højere indtjeningsvækst, og du får det til en meget bedre prisfastsættelse,« Josephine Cetti.
Emerging markets dækker over markeder i spirende vækstøkonomier. De mest kendte markeder i denne gruppe er nok Kina og Indien.
Chefstrategen understreger, at prisfastsættelsen på disse markeder skal være lavere på grund af den større risiko, men hun vurderer, at den nuværende prisfastsættelse er ekstra attraktiv.
Der er dog ikke enighed blandt bankerne om, hvorvidt der er potentiale i emerging markets.
Sydbank vurderer i øjeblikket emerging markets til at ligge på det laveste niveau på bankens skala over udsigt til afkast.
Læs også: Lau Svenssen om dansk aktie: 'Den er billig, og det er en vinder'
Læs også: 5 mulige vinderaktier: Sådan vil aktiechefen investere 100.000 kroner lige nu