Henter kommentarer

Har du fået en lønstigning i år? Sådan får du styr på din forskudsopgørelse og undgår skattesmæk


 

Flere danskere har oplevet at få en ekstraordinær høj lønstigning i år som følge af den tårnhøje inflation.

Foruden højere priser i blandt andet supermarkedet, har inflationen også fået renterne til at drøne i vejret og netop de to ting – højere løn og renter – har indflydelse på, hvor meget man skal betale i skat.

Men hvordan er det nu lige, man får styr på sin forskudsopgørelse, så man undgår et skattesmæk til næste forår? Eller omvendt sikrer sig, at man får udbetalt sin løn korrekt, så man ikke får en stor bunke penge tilbage, som man selv kunne have forrentet bedre end Skattestyrelsen?

Euroinvestor har allieret sig med privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen, der er ekspert i den slags, og hun understreger, at det ikke behøver at tage mere end fem minutter, at få styr på det.

»Paradoksalt nok kan det både udløse restskat, hvis man tjener mere end forventet, men også hvis man tjener mindre end forventet,« siger Camilla Schjølin Poulsen og fortsætter:

Læs også: Forbrugerøkonom tjener mere, end hun kan nå at bruge

»Forklaringen er det attraktive beskæftigelsesfradrag på de første 428.000 kr., dvs. en løn på cirka 35.700 kr. månedligt før skat.«

Er ens årlige løn under 428.000 kr., og man ender med at tjene mindre end det, får man for meget i beskæftigelsesfradrag, og det vil blive straffet med en restskat.

»Derfor er det en god regel, at hvis man regner med at tjene under 428.000 kr. i år, så er det faktisk mere sikkert at forskudsregistrere med for lille en løn end det modsatte.«

Har man en højere løn, er det særligt topskattegrænsen, man skal være opmærksom på.

Den udløser nemlig en ekstra skat på 15 pct. af ens indkomst, der overstiger 568.900 kr. efter am-bidrag.

»Så hvis ens månedsløn før am-bidrag er på over 51.500 kr., og man samtidig ender med at tjene endnu mere end forventet ved årets indgang, så betaler man lige nu for lidt i topskat, og kan derfor også forvente en restskat,« siger privatøkonomen.

Derfor kan det være en fordel, at budgetterer med en lidt for høj løn, for ellers kan man risikere en ekstra skatteregning, hvis man i løbet af året får en skatteregning eller lønstigning.

Læs også: Kendt ekspert byggede selv på sit hus – det var billigere end at gå på arbejde

Selvom det er kedeligt, at renterne er steget, kan man trods alt glæde sig over, at man får rentefradrag, der dækker cirka 26 pct. af ens renteudgifter.

»Er man én af de mange danskere, som i løbet af 2023 har mærket de kraftigt stigende renter, for eksempel ved omlægning af ens boliglån, så kan man med fordel rette renteudgiften i sin forskudsopgørelse. Det vil øge ens månedlige skattefradrag, og kan betyde, at man får mere udbetalt til sig selv allerede fra næste lønseddel,« fortæller Camilla Schjølin Poulsen.

Gør man intet, vil man få pengene tilbage i skat i april næste år.

Du finder din forskudsopgørelse på skat.dk, hvor man skal logge på via TastSelv Borger. I feltet 'Lønindkomst' (felt 201) skal man skrive det beløb, man regner med at tjene i år.

I felt 483 finder man feltet, hvor renteudgifter skal oplyses.

Læs også: Dette atypiske lån har boligøkonomen selv

Læs også: Storbank med ny forudsigelse: Sådan kommer prisen på din bolig til at udvikle sig