Henter kommentarer

Hver ottende ung på Lolland er registreret som dårlig betaler


53 mio. kr.

Så meget skylder den gruppe af unge danskere i Lolland Kommune, der er registreret som dårlige betalere.

I Lolland Kommune er hver ottende af kommunens unge registreret i RKI, og dermed er det den kommune i Danmark med det største antal af unge, som er såkaldte dårlige betalere, viser en ny rapport fra Finans Danmark.

Det høje antal af dårlige betalere ser man også i nabokommunen Guldborgsund på Lolland og Falster, hvor knap hver 12. ung er registreret i RKI. Her er den samlede gæld på knap 19 mio. kr.

Læs også: Den store guide til årsopgørelsen: Alt hvad du skal huske

I den anden ende har vi Lyngby-Taarbæk kommune, som er den kommune med færrest unge registreret i RKI, når man ser bort fra små ø-kommuner.

Generelt er der få unge, som er dårlige betalere, i kommunerne omkring de store byer. Både i Frederiksberg, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Allerød og Gentofte er andelen af unge i RKI under 2 pct.

Det er et godt stykke under landsgennemsnittet på 3,7 pct.

»Der er desværre stadig meget social slagside, når vi ser på andelen af unge, der har rod i privatøkonomien. Unge, der ender i RKI over en længere periode, er ofte ufaglærte og sandsynligheden for, at deres forældre også er eller har været i RKI, er stor,« siger Christian Heebøll Hammer, analysechef i Finans Danmark.

Læs også: Hjælp dig selv: Gør dette, når du får din årsopgørelse

De unge mellem 18 og 30 år ender oftest i RKI med regninger fra telekommunikationsvirksomhed eller finansiering og forsikring – det er især kviklån, SMS-lån, kontokortordninger og lignende forbrugslån.

Når vi ser på hele den danske befolkning, er antallet af dårlige betalere generelt faldet lidt over de seneste år. Og mens de unge i en lang årrække var overrepræsenteret i RKI, så er de nu på niveau med resten af befolkningen.

Størrelsen på gælden for de unge er faldende, og i 2022 var den gennemsnitlige gæld for en ung registreret i RKI på omkring 31.500 kr.

Læs også: 3 gode råd til din årsopgørelse

Læs også: Klar til årsopgørelsen? Disse fradrag må du ikke glemme