Henter kommentarer

Særlige danske aktier: Sådan udnytter du fradrag før det forsvinder


Har man tab på en bestemt type aktier, kan det være en skattemæssig god ide at sælge sine aktier.

Det skriver revisionshuset BDO i sit nyhedsbrev Depechen onsdag.

Det drejer sig om aktier noteret på vækstbørsen First North, hvor tab fra næste år kun modregnes i gevinster på andre noterede aktier.

Læs også: Aktien banker op: Dansk selskab ekspanderer markant - vil have 1000 delebiler København 

I dag behandles aktier på First North-børsen som unoterede aktier, men når 2023 bliver til 2024, vil aktierne blive skattemæssigt behandlet som børsnoterede aktier, når et nyt lovforslag med stor sandsynlighed går igennem.

At aktierne lige nu bliver behandlet som unoterede, betyder blandt andet, at sælger man en aktie med tab, kan tabet modregnes i skatten af anden indkomst. Det gælder blandt andet for lønindkomst.

Men det ændrer sig fra nytår, og her vil First North-aktier blive behandlet som de øvrige aktier på den københavnske fondsbørs.

»For dem, der har en beholdning af sådanne aktier, kan det derfor være interessant at sælge disse i år, hvis aktierne er faldet i værdi siden købet. Det giver mulighed for at udnytte tabsfradraget i år. Et muligt salg bør selvsagt især overvejes af investorer, som måske ikke umiddelbart har planer om nye aktieinvesteringer,« står der i nyhedsbrevet.

Revisionshuset tilføjer, at der ikke er noget til hinder for, at man genkøber aktierne igen umiddelbart efter salget, hvilket kan være »interessant, hvis aktierne forventes at stige i værdi.«

Læs også: Pensionsfinte: Sådan sparer du op til 30.000 kr.

Man skal dog være opmærksom på, at den slags skattesalg kun anerkendes, hvis der i den mellemliggende periode har været mulighed for kursudsvingning.

Genkøber man den samme aktie umiddelbart efter man har solgt den, kan Skat vælge at underkende den skattemæssige virkning.

Euroinvestor har tidligere talt med privatøkonom og formuekspert i Nykredit, Jeanette Kølbek, om hvorfor det kan være en idé at sælge sine First North-aktier, hvis man har tab, inden rådhusklokkerne ringer.

I den anledning lavede hun et eksempel, der illustrerer et salg af First North-aktier:

  • Du har købt aktier i et First North-selskab for 200 kr. i 2021. De er i dag 10 kr. værd, og du vælger at sælge dem. Dit tab på 190 kr. kan du modregne i anden aktieindkomst – altså hvis du eksempelvis har solgt børsnoterede aktier med gevinst eller modtaget et udbytte.
  • Har du ikke det, kan du modregne 27 pct. af tabet på 190 kr., i øvrige skatter, som eksempelvis din personlige indkomstskat. Du har købt aktier i et First North-selskab for 200 kr. i 2021. De er i dag 10 kr. værd, og du vælger at sælge dem. Dit tab på 190 kr. kan du modregne i anden aktieindkomst – altså hvis du eksempelvis har solgt børsnoterede aktier med gevinst eller modtaget et udbytte.
  • Har du ikke det, kan du modregne 27 pct. af tabet på 190 kr., i øvrige skatter, som eksempelvis din personlige indkomstskat.

Lovforslaget er ikke endegyldigt vedtaget, men hos revisionshuset skriver man, at der er intet der tyder på, at det ikke vil blive vedtaget i år.

Bliver det en realitet, ser Jeanette Kølbek både fordele og ulemper.

»Fordelen er, at man simplificerer skatten og gør den mere ensartet. Vi kan godt lide, når skatten er simpel. Men det, der taler imod, er, at man ikke kan modregne sit tab længere, medmindre man har anden aktieindkomst. Så som privatperson – ud fra et skatteperspektiv – får man mest ud af de regler, der eksisterer i dag,« har formueeksperten altså tidligere sagt til Euroinvestor.

Læs også: Populært fradrag stiger fra næste år

Læs også: Forbrugerøkonom: Her er mit vigtigste råd til Black Friday – sparede mig 1300 kroner