Henter kommentarer

Historisk høj rente rammer boligejere – 'De lave renter er en saga blot'


Boligejere med de såkaldte Cita-lån har udsigt til en historisk høj rente på lånet.

Sådan lyder det fra cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre.

Boligejere med den korteste rentebinding på realkreditlånet har nemlig i dag fået fastsat ny rente på lånet. Den nye rente er gældende fra 1. januar og det næste halve år frem.

»Låntypen er imidlertid 'kun' 8 år gammel, men ikke desto mindre er der ikke tidligere set så høj en rente, som når nytåret skyder ind. F-kort har for længst overtaget tronen fra F1, som det mest udbredte lån hos boligejerne med hang til korteste rentebinding,« forklarer cheføkonomen.

Læs også: Danskerne vælger igen lån med afdrag

»Renten på F-kort ender på det højeste siden lånets introduktion. Det er en benhård besked til de mange boligejere med den låntype, som løber op i omegnen af 200.000 boligejere. Renterne er det seneste år banket i vejret, og det rammer for alvor nu også F-kort,« siger Jeppe Juul Borre og fortsætter:

»For et år siden havde boligejerne en rente i minus, og nu rundt regnet er 3 pct. Boligejerne kan efter alt at dømme godt begynde at reservere ekstra plads i budgettet til en højere ydelse.«

For boligejere med afdrag på lånet svarer rentestigningen til, at det bliver 580 kr. dyrere om måneden for hver mio. efter skat. For boligejere uden afdrag stiger ydelsen med 1.400 kr. for hver mio., forklarer Jeppe Juul Borre.

Læs også: Ikke set i 28 år – gæld falder med 'perfekt timing'

Også låntagere hos Realkredit Danmark med cita-lån, som hos dem hedder FlexKort, bliver ramt af et rentechok.

Hovedparten af låntagerne er i FlexKort-obligationen med en rente på 2,99 pct., og de kommer fra en rente i det forgangne halvår på blot 0,61 pct. Den obligation, som nye låntagere får tilbudt i øjeblikket har dog en lidt højere rente på 3,22 pct., forklarer cheføkonom hos Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heining.

»Med de nye renter på FlexKort på plads fra 1. januar kan vi dermed konstatere, at den sidste 'rest' af meget lave realkreditrenter for nye låntagere er en saga blot,« siger han.

Læs også: Disse boligejere kan vinde på nedturen

»Som følge af den øgede søgning mod kort variabel rente har der gennem året været en del fokus på, hvorvidt boligejerne nu tager en for stor renterisiko, men i første omgang er det værd at bemærke, at låntagerne stress-testes og derfor bør have plads i økonomien til højere renter,« lyder det fra cheføkonomen.

Han tilføjer, at der ligeledes også er begrænsninger på lånevalget, hvor man eksempelvis ikke kan kombinere kort variabel rente og afdragsfrihed, hvis man har en relativ høj gældsætning i sin bolig.

»Endeligt har flertallet af boligejere fortsat fast rente eller en 5-årig rentebinding på deres realkreditlån, og dermed en høj grad af rentebeskyttelse i boligøkonomien.«

Rentefastsættelsen foregår helt mekanisk ved, at referencerenten – den såkaldte 6 måneders Cita-rente – er blevet aflæst her kl. 11 i dag. Der er altså ikke tale om en såkaldt refinansieringsauktion, hvor der som bekendt sælges en hel del realkreditobligationer til investorerne.

Læs også: Realkreditgigant advarer: Risiko for teknisk insolvent er stor for disse boligkøbere

Læs også: Derfor påvirker japansk pengepolitik 5-procentlånet herhjemme