Dumpekarakter.
Det er hvad den nye boligskattereform og de foreløbige ejendomsvurderinger der blev offentliggjort tirsdag, får af Karsten Engmann Jensen, der er privatøkonomisk rådgiver i hans eget firma, Pengeministeriet
Hvis du ikke har helt styr på den nye boligskattereform, der implementeres den 1. januar 2024, kan du læse mere om den her.
»Jeg deler alles mening om, at det her er foregået på en underlig og forvirrende måde,« siger han til Euroinvestor og tilføjer, at man burde diskutere, hvad der rent faktisk er den bedste måde at beskatte boliger på.
Læs også: Vigtig vurdering for alle danske boligejere er blevet afsløret - forstå hvad der sker herfra
»Som økonom er det fornuftigt at beskatte boliger på en eller anden måde. Det man skal huske er, at rigtig mange boligejere har haft rigtig store gevinster, som ikke er blevet beskattet og meget af det er sket på bekostning af de unge mennesker, der gerne vil ind på boligmarkedet,« siger den økonomiske ekspert.
Han kommer med det tænkte eksempel, at han hypotetisk har købt et hus til 1 mio. kr., mens der har været gunstige skatteforhold.
Nu kommer der et ungt menneske, der gerne vil ind på boligmarkedet for første gang og køber hans hus, men på grund af blandt andet de lempelige skatteforhold, så koster huset i dag 3 mio. kr., og renten er endda også steget.
»Hvis vi så korrigerer for, at priser og lønninger er steget, så er huset ihvertfald blevet over dobbelt så dyrt for det unge menneske, som det var for mig dengang jeg skulle købe,« siger Karsten Engmann Jensen.
Læs også: Boligøkonom om nye vurderinger: 'Det kan simpelthen ikke passe'
»Og det er jo uretfærdigt, at jeg skal have 1 mio. kr. mere end det unge menneske skal. Så ud fra et generationsspørgsmål er det uretfærdigt,« tilføjer han.
Hvordan skulle man så lave boligbeskatning?
»Den bedste måde er en avancebeskatning,« siger han og peger på, at det dog også er forbundet med mange andre problemer, men at det trods alt er det bedste af flere onder.
Han forklarer avancebeskatning således:
»Hvis jeg havde tjent de her 3 mio. kr. på min ejendom, så blev jeg beskattet på avancen (som er forskellen på salgspris og indkøbspris red.), som så røg i skatskassen, og på den måde kom den yngre generation til gode,« siger Karsten Engmann Jensen.
»Men problemet er, at der ikke er nogen let måde til det her, men en flertalsregering havde haft mulighed for at lave en gennemtænkt løsning. Det er jeg skuffet over de ikke har gjort,« tilføjer han og pointerer, at avanceskatten er en god skat, fordi den beskatter folks faktiske gevinst.
Læs også: Mere eller mindre i boligskat? Sådan bliver størstedelen af danskerne ramt
Karsten Engmann Jensen fortæller, at når han op til offentliggørelsen af ejendomsvurderingerne tirsdag snakkede med sine kunder oplevede han, at de primært var nervøse for, hvad denne nye skattereform kunne få af betydning for deres salgspris, når de en dag vil sælge deres hus.
»Min vurdering er, at det kommer helt an på, hvordan markedet udvikler sig,« forklarer han og tilføjer, at hvis boligmarkedet ikke er i krise, når denne skat bliver implementeret, som mange ellers har varslet, så bliver det faktisk køberne, der skal betale regningen - altså næste genration.
»Men hvis boligmarkedet er i dyb krise, når skatten bliver implementeret, så kan det godt blive boligejerne, der tager tabet i form af, at priserne ikke udvikler sig helt så positivt, som de ellers ville have gjort,« tilføjer han.
Derudover understreger Karsten Engmann Jensen, at man som nuværende boligejer ikke bliver ramt på pengepungen i overgangen til den nye skattereform, da det er en skat, der først bliver implementeret på boliger, der er blevet handlet efter 1. januar 2024.
Derfor bliver de kun påvirket, hvis de sælger deres hus og køber et nyt.
Læs også: Vurderingsstyrelsen: Skæve ejendomsvurderinger kan blive ændret
Læs også: Boligøkonomer: Her kommer den nye reform til at påvirke boligpriserne