Henter kommentarer

Lau Svenssen: Vestas-konkurrent kan ændre branchen


Strukturen i vindmøllebranchen ser ud til at stå over for en markant forandring.

General Electric vil splitte sin store koncern op i tre dele. Det vil indebære, at energiaktiviteterne i løbet af 2024 skal børsnoteres som et nyt, selvstændigt selskab.

Oplægget lyder på, at det skal omfatte tre af de nuværende segmenter: GE Renewable Energy, GE Power og GE Digital. Vindmøller indgår i førstnævnte, men aktiviteten vil ikke fremstå som et isoleret børsselskab, som det kendes fra Siemens Gamesa Renewable Energy.

Læs også: Nordea-strateg: Disse tech-aktier ville jeg satse på

Profilen ser mere ud til at blive en parallel til Siemens Energy, som blev udspaltet fra Siemens, moderselskabet, og omfatter en række aktiviteter inden for elproduktion.

Det er Siemens Energy (børskode: ENR), som ejer aktiemajoriteten i Siemens Gamesa. Siemens er altså en form for tretrinsraket.

Strukturen åbnes

Målet med opsplitningen hos GE er at skaffe mulighed for en stor forbedring af værdien af den enorme koncern efter en lang årrække med skuffende udvikling. Første led kommer i 2023 med udspaltning af GE Healthcare (udstyr til scanning mv.) som et nyt børsselskab.

Læs også: Aktiechef advarer: Risikoen for et aktiedyk er vokset

Denne virksomhed burde kunne opnå en høj markedsværdi. Et sikkert kort i planen, men det er GE-energiselskaberne ikke.

GE’s aktiviteter inden for energifremstilling består i en blanding af produktkompetencer og evnen til projekthåndtering. Risikoprofilen er derfor høj.

Starten på et boom inden for offhore-vindmøller skal til at tage fart i løbet af 2022-23 og så buldre afsted 20-30 år frem eller mere.

Aktiemæssigt kan det for GE udvikle sig til enten en drøm eller en gyser afhængig af evnen til at gennemføre dette kvantespring i hele vindmølleforretningen.

Vestas og Siemens Gamesa står med samme udfordring, men de må vurderes at have et teknologisk og erfaringsmæssigt forspring i forhold til GE. Offshore-vindmøller vil blive det afgørende vækstområde i 2020’erne, mens opgaver på land vil køre afsted i en mere støt udvikling.

Der foreligger ikke noget om snedige bindinger ved at lade en stor aktiepost forblive liggende hos GE (moderselskab). Den form for halve løsninger ses ofte i Europa, mens man i USA går mere stringent frem. Enten-Eller.

Ejerforholdene i GE er i dag åbne med passivt orienterede institutionelle investorer i spidsen. Derfor er perspektivet, at den nye GE-energiforretning i 2024 vil fremstå som en børsnoteret virksomhed uden nogen form for beskyttelse ejermæssigt.

Her kan en stor markedsværdi dog udgøre en barriere, men det bliver næppe tilfældet.

Børsværdien vil afhænge en række forhold, herunder udviklingen i selskabets indtjening og ordrebog samt forhold om gæld og andre forpligtelser.

Mit gæt er, at selskabet vil få svært ved at forbedre sin performance så markant, at alt i 2024 vil fremstå smukt, lækkert og indbydende.

En høj børsværdi ville ellers kunne udgøre en afgørende mulighed for en barriere til at forhindre det nye GE-selskab i at blive købt op. Næste akt kan begynde med det samme. Jeg regner ikke med nogen lang levetid som børsnoteret selskab.

Gefundenes Fressen

Vindmøller er ved at blive et modent produkt teknologisk set. På land vil det dreje sig om udviklingen i efterspørgslen, altså volumen og udvidelse med flere markeder.

Offshore drejer sig om et take off i brugen af de nyudviklede typer på 14-15 MW, som skal vise deres evne til at undgå børnesygdomme.

Yderligere forøgelse i størrelse formodes at blive tilfældet, men dette trin må vente, da der nu skal produceres. Nye modeller af megamøller får formentlig først praktisk betydning omkring 2030.

Nye aktører kan få mulighed for at blande sig i spillet i branchen, hvis det kommende GE-selskab lanceres som skitseret.

Det kunne være et japansk firma som Hitachi eller en outsider. Kina må også formodes at melde sig ind i kampen. Verden er fuld af penge, så mulighederne er mange.

For Vestas og Siemens Gamesa vil det betyde et skift til skærpede markedsforhold just som offshore-eventyret skal til at tage fat og komme ind i indtjeningsfasen, forhåbentlig fra 2025.

På kort sigt er der derimod udsigt til fred og ingen fare. GE er nødt til at bruge kræfterne på forbedringer, og prismæssigt skal der sikres et løft på nye ordrer, så indtjeningen kan blive løftet markant opad.

Lau Svenssen er kommentator hos EuroInvestor og chefanalytiker i firmaet Svenssen & Tudborg. Lau Svenssen ejer ikke aktier i Vestas, Siemens-selskaberne eller General Electric.

Læs også: Lau Svenssen: USA-koncerner vil splitte sig op for at øge dynamik og børsværdi

Læs også: Simon Richard Nielsen: Lær at elske de finansielle bobler - nu handler det om elbiler