Henter kommentarer

Borgerlig tænketank: Derfor giver LA's flade aktieskat mening


Den borgerlige tænketank Cepos tager positivt imod et forslag om flad aktieskat.

Den progressive skat på aktieafkast skal fjernes, og skatten skal ligge fladt på 27 procent, lød det fra Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, da han torsdag besøgte Euroinvestors podcast Millionærklubben. Forslaget kan du læse mere om her.

Hvis Liberal Alliances forslag gennemføres vil det koste statskassen 5 mia. kr. i indtægt ifølge Cepos, men forslaget vil have stor gavnlig effekt ifølge tænketankens cheføkonom, Mads Lundby Hansen.

»Baseret på Finansministeriets regneprincipper vil det øge arbejdsudbuddet med 3.000 personer samt øge BNP med 3,5 mia. kr. Det er en stor gavnlig effekt for et beskedent provenutab. Forslaget vil gøre det nemmere for små og mellemstore virksomheder at tiltrække aktiekapital til nye investeringer i maskiner, teknologi mv.,« skriver Mads Lundby Hansen til Euroinvestor.

Læs også: Professionel investor: Dette kigger vi på, før vi investerer

Særligt mindre og nystartede virksomheder vil nyde godt af forslaget, lyder det fra tænketanken.

»Iværksætteri bliver mere attraktivt: Høj beskatning af aktieindkomstskat på 42 procent er særlig problematisk for mindre og nystartede virksomheder, som typisk ikke har adgang til lånemarkedet (fordi for eksempel banker ikke har nogen information som de kan basere deres kreditgivning på). Så små og mellemstore virksomheder er afhængig af at få tilført aktiekapital for at gennemføre investeringer,« forklarer cheføkonomen.

Han påpeger, at den danske aktieskat ligger højt i forhold til andre OECD-lande.

»Den relativt høje danske aktieskat gør det sværere at tiltrække kapital til nye investeringer for små og mellemstore virksomheder. Desuden kan det medvirke til, at danske vækstvirksomheder lokaliserer sig i udlandet for at få tilført aktiekapital, og dermed svækker den høje aktieskat beskæftigelsen. Vi har jo den 3. højeste aktieskat i OECD, og i Sverige udgør den kun 30 procent,« skriver Mads Lundby Hansen.

Læs også: Bavarian Nordic med gode nyheder om ny vaccine

Skattelettelsen vil dog ramme helt skævt og øge uligheden ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det kan du læse mere om her.

Cepos medgiver, at det vil øge uligheden, men mener ikke, at skaden vil være stor.

»Det er korrekt at lavere skat på aktieindkomst øger uligheden. Danmark er blandt de mest lige OECD-lande, og selv hvis man gennemfører LA’s forslag om en aktie- og renteskat på 27 procent, vil Danmark fortsat være mere lige end Sverige«,  siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Læs også: Nye amerikanske restriktioner rammer flere virksomheder

Læs også: Euroinvestors Valgpanel: 'Skattelettelser skal gives med det ene formål at give danskerne lyst til at arbejde mere'